Serena Williams op Wimbledon AFP

Nog geen tien maanden geleden kon Serena Williams amper lopen na een gecompliceerde bevalling en vier operaties. Vandaag kan ze op Wimbledon haar 24ste grandslamtitel pakken en het record van Margaret Court evenaren. Een onvoorstelbare comeback.

De 36-jarige Amerikaanse had de geboorte van haar dochter Olympia vorig jaar september naar eigen zeggen 'bijna niet overleefd', nadat er bloedproppen (een chronische kwaal bij haar) en een heftige interne bloeding in haar lichaam waren ontdekt.

In levensgevaar

"Het was kantje boord", zei ze donderdag na haar gewonnen halve finale tegen Julia Görges. "Het was zwaar. Op een gegeven moment kon ik amper naar de brievenbus lopen. Veel mensen zeggen: tuurlijk staat ze in de finale. Maar nog geen jaar geleden was alles anders."

Williams was 'in levensgevaar' na loodzware bevalling Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met 23 grandslamtitels achter haar naam had Williams makkelijk een punt achter haar loopbaan kunnen zetten. Het winnen van de Australian Open in 2017 terwijl ze twee maanden zwanger was, was een prachtig afscheid geweest.

Maar een terugkeer in het profcircuit als moeder was voor Williams de ultieme uitdaging. Niet het record van Court. "Daar heb ik geen moment aan gedacht. Ik wil mezelf ook geen limiet opleggen, ik wil gewoon zoveel mogelijk winnen als ik kan."

Parallel met Court

Court weet wat het is om een grandslamtoernooi te winnen als moeder. Na de bevalling van haar zoon Daniel in maart 1972, won de Australische in 1973 de Australian Open, Roland Garros en de US Open. Daarmee kwam de teller op 24 grandslamtitels.

Het behalen van de finale is al een prestatie van formaat van Williams als je haar fysieke conditie van afgelopen jaar in ogenschouw neemt en bedenkt dat ze in september 37 wordt. In het veteranentoernooi op Wimbledon zijn er zelfs deelnemers jonger dan zij is.

Bovendien won ze in maart bij haar rentree maar twee van haar eerste vier wedstrijden. Daarna was ze er weer twee maanden uit om aan haar conditie te werken. Op Roland Garros trok ze zich in de achtste finales geblesseerd terug en nu schittert ze op Wimbledon.

Vriendin Meghan in Royal Box

Williams is het tennis allang ontgroeid. Ze is een van de grootste sporters ooit, maar ook een stijlicoon en een celebrity. In die hoedanigheid raakte ze in 2014 bevriend met actrice Meghan Markle, sinds dit jaar de echtgenote van de Britse prins Harry.

Markle zal vandaag aanwezig zijn bij haar finalepartij. Dit keer zit ze niet in de box van Williams, maar in de Royal Box. "Nu komt ze me in een andere rol aanmoedigen. Onze vriendschap is nog hetzelfde, we zijn er altijd voor elkaar."

Meghan Markle en Serena Williams ontmoeten elkaar voor het eerst in 2014 Getty Images

Williams en Kerber speelden al twee grandslamfinales tegen elkaar. De Amerikaanse versloeg de Duitse in 2016 op Wimbledon, maar had eerder dat jaar van haar de Australian Open-finale verloren.

Mocht Williams Kerber verslaan, betekent dat niet alleen haar 24ste grandslamtitel maar ook haar achtste Wimbledon-titel. Daarmee zou ze op de wereldranglijst stijgen van de 181ste naar de 18de plaats. Een ding is nu al duidelijk: Serena is terug aan de top.

STER reclame