Kevin Anderson schreeuwt het uit in de halve finale van Wimbledon tegen John Isner AFP

Kevin Anderson heeft de finale op Wimbledon bereikt na een marathonpartij. De Zuid-Afrikaan, die Roger Federer klopte in de kwartfinales, versloeg John Isner in een bijna zeven uur durend servicegevecht met 7-6 (6), 6-7 (5), 6-7 (9), 6-4 en 26-24.

De servicekanonnen bereikten de laatste vier met dank aan hun service. Isner had al 160 aces geslagen en Anderson 123. Ook vrijdag toonden beide spelers vaak hun specialiteit. Het leidde tot weinig breekkansen, amper rally's en keiharde services.

Toch kreeg Isner in de derde game al drie breekkansen, maar na acht keer deuce behield Anderson de game. De Zuid-Afrikaan benutte op 5-4 zijn enige breekkans niet, maar won de set vervolgens wel in de tiebreak.

Isner, die op een grandslam nooit verder reikte dan de kwartfinales, werkte in de tweede set de enige breekkans weg en verzilverde z'n derde setpoint. In de derde set werd hij voor de eerste keer dit jaar in Londen gebroken, maar hij brak direct terug en won na vier setpoints.

Anderson brak de Amerikaan in de vierde set voor de tweede keer. Isner brak weer direct terug, maar na de derde break van Anderson pakte de Zuid-Afrikaan de set.

In de vijfde set, die in totaal meer dan twee uur duurde, hielden beide tennissers tot 24-24 steeds hun eigen service. Bij die stand forceerde Anderson eindelijk een break. Die verzilverde hij een game later door de partij uit te serveren.

Record voor halve finale

De wedstrijd tussen Anderson en Isner gaat de boeken in als langste halve finale ooit op Wimbledon. Het vorige record stond op naam van Novak Djokovic en Juan Martin del Potro, die in 2013 4 uur en 44 minuten op de baan stonden.

Voor Isner was de marathonpartij geen uitzondering. In 2010 speelde hij de langste tenniswedstrijd ooit, ook op Wimbledon. De wedstrijd tegen Nicolas Mahut eindigde na elf uur en vijf minuten in 70-68 in de vijfde set.

'Ik leef mee met John'

"Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het was erg zwaar aan het einde, maar iemand moest winnen", sprak Anderson na afloop. "Ik leef erg mee met John. Als je zo'n lange partij verliest, is dat niet leuk. Hij heeft een geweldig toernooi gespeeld en ik heb veel van hem geleerd in mijn loopbaan."

STER reclame