Roland Garros zit altijd bij Bertens in het hoofd

Vanmiddag begint Kiki Bertens de jacht op haar derde opeenvolgende titel in Nürnberg. Met Roland Garros - het favoriete grandslamtoernooi van Bertens - voor de deur, is de buitenwacht echter meer bezig met volgende week.

Het was zowaar een hot item na haar finaleplaats van twee weken geleden in Madrid: doet Bertens er wel verstandig aan om in aanloop naar Roland Garros drie toernooien op een rij te gaan spelen. Oftewel: kan ze het toernooi van Nürnberg niet beter laten schieten?

De voorbije twee jaar arriveerde ze tamelijk laat in Parijs en zeker in 2016, toen ze in de halve finales verloor van Serena Williams, speelde een tegenstribbelend lichaam (kuitblessure) haar parten.

Vrijdag kwam dan het hoge woord eruit: Bertens besloot af te reizen naar Duitsland. In tegenstelling tot veel toppers, favorieten en kanshebbers voor de titel prefereert ze extra wedstrijden boven rust in aanloop naar een grandslamtoernooi.

"De mensen zijn best wel gefocust op Roland Garros. Ik weet dat dat eraankomt", zei Bertens vrijdag tijdens haar trainingsdag in Rotterdam. "Maar ik probeer elke week alles zo goed mogelijk te doen en niet te ver vooruit te kijken."

Tennistrein

Ook coach Raemon Sluiter wil verder kijken dan alleen Roland Garros. "Of het nou wel of niet goed gaat...", begint Sluiter. "Daarna komt Rosmalen en drie weken daarna staat Wimbledon alweer voor de deur. De tennistrein dendert door."

Toch snapt de coach ook wel dat er verwachtingen zijn ontstaan. "Het is het grandslamtoernooi op gravel, de ondergrond waar Kiki het liefst op speelt. Maar blindstaren zou meer druk geven en heeft anderzijds geen nut."

De afgelopen twee jaar was Bertens de sterkste in Nürnberg, maar het contrast tussen het vervolg in Parijs in 2016 en 2017 is groot. Twee jaar geleden was ze dicht bij een finaleplaats en vorig jaar verloor ze op Roland Garros al in de tweede ronde.

Vorig jaar bezweek Bertens onder de druk die was ontstaan omdat ze toen in aanloop ook al goed had gepresteerd. "Ik moet me meer afsluiten van de buitenwereld", aldus Bertens.

"Door niet meer te veel te luisteren of te lezen wat mensen zeggen. En door social media weg te doen en me puur te richten op de dingen die ik moet doen."

De zegetocht van Bertens op muziek

Verlammend

Bertens is momenteel de nummer 18 van de wereld, maar ze weigert zichzelf op te zadelen met hoge verwachtingen en ambities zoals een toptiennotering. En zichzelf bestempelen als 'dark horse' voor Roland Garros komt al helemaal niet in haar hoofd op.

"Doelen stellen kan heel mooi zijn, maar het kan ook verlammend werken", aldus Sluiter. "Dus stellen wij de doelen dag voor dag. En ons doel is elke dag zo goed mogelijk invullen."

STER reclame