Getty Images

De tweede grand prix van het jaar bezorgde Max Verstappen een flinke domper. De Nederlandse Formule 1-coureur moest in Bahrein de strijd al binnen twee rondjes staken, nadat zijn auto te veel schade had opgelopen tijdens een botsing met de auto van Lewis Hamilton.

Verstappen, die probeerde Hamilton in te halen, is van mening dat de touché Hamilton valt aan te rekenen. De Brit op zijn beurt vindt dat Verstappen schuldig is.

Oud-Formule 1-coureur en NOS-analist Jan Lammers heeft het incident en de reacties van de twee betrokkenen gezien. Wij legden hem vijf vragen voor.

Verstappen en Hamilton wijzen naar elkaar. Wie heeft er gelijk?

"Dat is het mooie: ze hebben allebei gelijk. Ze zijn geen van beiden schuldig, want het was een race-ongeluk. En ze bekijken het allebei vanuit hun eigen interpretatie."

"Verstappen nam risico door die manoeuvre te maken en Hamilton nam risico door Verstappen kort te houden. Dat resulteerde in een vorm van armpje drukken op hoge snelheid, waarbij geen van beiden wilde toegeven."

Samenvatting Grand Prix van Bahrein

Het resultaat was wel dat Verstappen zijn race moest beëindigen en Hamilton verder kon. De Brit noemde de actie van Verstappen daarom onverstandig en onnodig. Heeft hij een punt?

"Ja, dat klopt wel. Maar dan vergeet Hamilton te zeggen dat zijn eigen actie ook onverstandig en onnodig was. Het contact was namelijk van twee kanten te voorkomen."

"Maar hij ging de testosteronclash aan en toen werd het een soort eitje tikken. Dat had net zo goed bij Hamilton schade kunnen opleveren, maar dit keer had Verstappen die pech."

Het was alles bij elkaar - de spin tijdens het testen in Barcelona, de pirouette tijdens de race in Melbourne en de schuiver tegen de muur tijdens de kwalificatie in Bahrein - niet de eerste keer dit nog jonge seizoen dat Verstappen langs de kant stond. Verkeert hij in een mindere vorm?

"Die conclusie zou ik niet zo snel willen trekken. Aan het eind van het seizoen wordt de eindstand pas opgemaakt. Onderweg krijgt iedereen met tegenslagen te maken."

"Nu is het Verstappen die aan de beurt is, maar dat kan volgende week alweer een ander zijn."

Jan Lammers NOS

Hamilton gebruikte zelfs het woord 'dickhead' in zijn reactie. Moet Verstappen vrezen voor de relatie met zijn collega's?

"Ben je gek! Je collega's moeten niet je vrienden zijn. Bovendien moet Hamilton dan zelf ook vrezen voor zijn reputatie, want die teksten zijn natuurlijk ook niet netjes."

"Coureurs zijn alleen aardig voor je als ze weten dat je langzamer bent. Maar Hamilton voelt dat Verstappen hem naar de kroon steekt. Dat verklaart zijn uitspraken."

Maar toch: toen Verstappen zijn entree maakte in de Formule 1 hing er een aura om hem heen van die leuke, frisse, jonge coureur. Is hij dat kwijt?

"Ja, maar dat is logisch. Hij is nu drie jaar ouder en dus niet meer die nieuweling die de ingeslapen boel even kwam wakker schudden."

"Hij was de klassieke steen in de vijver. Dat vonden mensen leuk. Maar nu zijn er weer nieuwe jonge coureurs, zoals Pierre Gasly en Esteban Ocon, die dat frisse aura met zich meedragen."

STER reclame