Na de eerste testweek in aanloop naar het nieuwe Formule 1-seizoen zijn de vraagtekens en twijfels bij Red Bull Racing nog niet verdwenen. Het begin was hoopvol: Daniel Ricciardo legde op de openingsdag liefst 105 rondes af en liet zich, net als Max Verstappen, positief uit over de nieuwe auto.

Ondanks het voorzichtige optimisme zit teambaas Christian Horner bij de start van de tweede testweek in Barcelona met een duivels dilemma. "We moeten kiezen tussen snelheid en betrouwbaarheid. Op twee dingen tegelijk focussen gaat niet. We moeten voorzichtig zijn en de balans tussen beide zaken zoeken."

Teambaas Verstappen voorzichtig optimistisch na eerste testdagen RB14 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vorig seizoen zorgde met name de onbetrouwbaarheid van de Renault-motor voor hoofdpijn bij Red Bull. Zowel Verstappen als Ricciardo viel meerdere keren uit, enkel en alleen omdat de krachtbron ermee ophield.

NOS-verslaggever Louis Dekker snapt het probleem van Horner. "Kiest hij voor alleen betrouwbaarheid, dan verliest het team een hoop snelheid. Maar richt het team zich op snelheid, dan blijven ze met de problemen van vorig jaar zitten. Renault heeft al gezegd dat betrouwbaarheid belangrijker is in de eerste grands prix. Van een juichstemming is dan ook nog zeker geen sprake."

Gat met Mercedes en Ferrari dichten

Vraag Horner wat het doel van 2018 is, en het antwoordt luidt: "Het gat met Ferrari en Mercedes dichten. We willen ze weer uitdagen". Op het eerste gezicht geen onlogisch streven. Vorig jaar was het verschil van meet af aan onoverbrugbaar, Red Bull wil er dichter bij zitten.

Max Verstappen ANP Pro Shots

Toch lijkt het opvallend dat Horner niet over de wereldtitel begint, maar daar heeft hij volgens Dekker een goede reden voor. "Als hij dat zegt, wordt hij om de oren geslagen met de prestaties van de afgelopen vier jaar. Voor Red Bull werd het steevast een inhaalrace omdat ze in maart de zaken niet op orde hadden."

Nu lijken de papieren beter voor het team. Het werk aan de nieuwe bolide begon eerder dan in het verleden, de auto was mede daarom ook eerder klaar. "We zijn veel beter voorbereid", concludeert Horner.

'Verstappen is moeilijk te lezen'

In tegenstelling tot vorig jaar is er bij Red Bull optimisme te bespeuren over afgelopen week. Dekker: "Max zelf, vader Jos en Horner; eigenlijk was iedereen enthousiast over de auto. Alleen weten we niet of ze mooi weer spelen of dat het gemeend is. Bij Max had ik het idee dat zijn ogen iets anders uitstraalden dan wat hij zei, maar hij is moeilijk te lezen."

Verstappen houdt 'goed gevoel' over aan eerste testdag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Red Bull trok rondom de auto een figuurlijk rookgordijn op, zag Dekker. "Nadat Verstappen vorige week van de baan in de grindbak was gegleden, werd er heel panisch gedaan over de vloer van de bolide. Die mocht koste wat kost niet gefilmd worden."

"Toen de auto met een takelwagen terug in pitsstraat kwam, werd alles direct afgeschermd. Ging de cameraman naar links, gingen de schermen ook naar links. En liep de cameraman naar rechts, gingen de schermen ook naar rechts. Kortom: ze deden alles om te verhinderen dat er beelden zouden worden gemaakt waar de concurrentie voordeel uit kan halen."

Red Bull Racing wil niks prijsgeven over de nieuwe auto ANP

Of de RB14 een potentiële kampioensauto is, zal volgens Dekker na de komende testweek blijken, die vandaag begint. Met Verstappen en Ricciardo heeft Red Bull in elk geval twee coureurs die, mits de auto goed genoeg is, wereldkampioen kunnen worden. Met het risico dat ze elkaar het leven zuur gaan maken. Is dat een luxeprobleem?

Horner: "Het is zelfs een droomprobleem, want als we met dat scenario te maken krijgen, zitten we in de positie waar we allemaal op hopen. Dan doen we namelijk weer mee om de titel. Hoe we dat dan oplossen, zien we dan wel."

STER reclame