NOS WielrennenAangepast

Büchli stelt teleur in finale keirin met vierde plek, Lavreysen zesde

Büchli en Lavreysen grijpen naast medailles op keirin

Matthijs Büchli heeft op de tweede dag van de WK baanwielrennen de verwachtingen niet waar kunnen maken op de keirin. Een dag na de wereldtitel op de teamsprint moest Büchli - een van de favorieten voor het goud op de keirin- nu genoegen nemen met de vierde plek.

Harrie Lavreysen - van wie vooraf geen medaille werd verwacht - werd in de finale zesde en daarmee laatste.

In de finale zat Lavreysen achterin en hij slaagde er niet in zich naar voren te werken. Büchli kwam juist veel te vroeg op kop en was in de laatste ronde kansloos.

Harrie Lavreysen

Halve finales

De Nederlanders waren in hun heat in de halve finales, eerder op de avond, nog overtuigend. Lavreysen ging met overmacht als eerste over de streep in zijn halve eindstrijd en ook Büchli maakte indruk met zijn optreden.

In de finale bleek van die overmacht echter weinig over. De wereldtitel ging uiteindelijk naar de Colombiaan Fabian Hernando Puerta, die de Japanner Tomoyuki Kawabata en de Duitser Maximilian Levy achter zich hield.

Het was voor Puerta zijn eerste wereldtitel, na zilver in 2014 en 2017.

Büchli, die in 2013 en 2014 al WK-brons veroverde op de keirin en in 2016 op de Spelen van Rio zilver, erkende na de race dat hij te vroeg op kop was gekomen. "De finish lag veertig, vijftig meter te laat. Je trekt de boel op gang, twee rondes lang, ja dan komen ze er op de finish gewoon hard op. Het is gewoon echt zonde. Dit had de mooiste week van mijn leven kunnen zijn."

Geen hoofdrol Stroetinga op de scratch

Eerder op de avond was er op de scratch geen hoofdrol weggelegd voor Wim Stroetinga. De renner uit Oldeberkoop moest na een anoniem gereden wedstrijd genoegen nemen met de zesde plaats.

De Wit-Rus Jevgeni Karaljok, de Italiaan Michele Scartezzini en de Australiër Callum Scotson gingen er samen vandoor en hadden na 40 van de 60 ronden een ronde voorsprong te pakken op de rest. De pas 21-jarige Karaljok veroverde de titel door in de eindsprint Scartezzini en Scotson voor te blijven.

Stroetinga (32) won bij de WK van 2007 en 2008 zilver op dit onderdeel en in 2012 brons. Nu miste hij de slag en was hij pas bij de eindsprint even te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl