Richard Krajicek AFP

Richard Krajicek leidt binnenkort weer een dubbelleven. In die zin dat hij de komende tijd twee functies dient te combineren, in de eerste plaats als directeur van het grootste tennistoernooi van Nederland, het ABN Amro, en daarnaast als coach van het talent Tim van Rijthoven.

De afgelopen dagen haalde Krajicek, na een periode van stilte, weer de headlines. Eerder deze week bracht de KNLTB het nieuws naar buiten dat de winnaar van Wimbledon aan de slag gaat als coach en donderdag maakte de toernooidirecteur de eerste drie namen van het ABN Amro-toernooi bekend.

Roger Federer en Rafael Nadal, de twee uitblinkers van dit seizoen, komen hoogstwaarschijnlijk niet naar Rotterdam. Dat gat moet Alexander Zverev, de man van de toekomst, gaan opvullen.

Krajicek: komst Federer niet heel realistisch, Nadal zou nog kunnen

"Voorlopig is hij onze grote ster", aldus de 45-jarige Krajicek, donderdagavond te gast bij Langs de Lijn En Omstreken. "Hij is pas twintig jaar, maar heeft al heel veel gewonnen. Alleen op grand slams heeft hij het nog niet helemaal laten zien."

Zverev is bekend met het ABN Amro-toernooi, want al in 2015 maakte hij er als aanstormend talent - op basis van een wildcard - zijn debuut. Daarmee heeft Krajicek mogelijk wat goodwill gekweekt bij de Duitser.

Alexander Zverev ANP

"Iedereen vond toen dat ik Borna Coric een wildcard moest geven. Zverev waardeerde het dat ik voor hem koos. Hij wist ook wel dat ik onder druk stond en daardoor bouw je wel wat op", aldus Krajicek, die ook de komst van Grigor Dimitrov en Jo-Wilfried Tsonga bekendmaakte.

Het heeft er dus alle schijn van dat het toernooi komend jaar verstoken zal blijven van een heel grote naam (lees Federer, Nadal, Djokovic of Murray), maar dat de aantrekkingskracht vooral moet komen van een sterk, breed deelnemersveld. "Murray en Djokovic halen, is zo'n grote hap uit je budget", aldus Krajicek. "We gokken nu wat breder."

Tim van Rijthoven Getty

Mogelijk dat ook Van Rijthoven, momenteel de nummer 876 van de wereld, zijn opwachting maakt op het toernooi van zijn coach. Dat zou dan moeten op basis van een wildcard.

"Het laatste wat ik wil is een conflict of interest. Als hij in aanmerking komt voor een wildcard, dan wil ik dat wel aan een paar mensen voorleggen", aldus Krajicek, die tegenwoordig ook weer veel op de baan te vinden is.

Zijn pupil Van Rijthoven herstelt momenteel van een hardnekkige elleboogblessure, maar de verwachting is dat hij binnen afzienbare tijd weer toernooien gaat spelen.

"Ik wilde graag weer gaan coachen, omdat mijn kinderen uit huis zijn en ik kan gaan reizen", aldus Krajicek. "Ik kan meer weken met hem mee op reis en hopelijk kan ik zijn carrière vooruithelpen."

Richard Krajicek zit ontspannen in de spelersbox van Milos Raonic NOS

Van Rijthoven moet weer helemaal onderaan de ladder beginnen en dat betekent dat Krajicek, na kortstondige avonturen met Stan Wawrinka en Milos Raonic, ook een stap terug doet.

"Met Raonic werkte ik eigenlijk maar anderhalf toernooi samen. Het ging erom: krijg ik dingen voor elkaar en voel ik een bepaalde chemie? Maar dit was niet het goede moment, want hij was veel geblesseerd en daardoor ook een beetje gefrustreerd."

STER reclame