Pro Shots

Hij is tweevoudig wereldkampioen. De vraag is of Wout van Aert zondag de hattrick kan voltooien in Valkenburg. Hij zal op de WK moeten afrekenen met topfavoriet Mathieu van der Poel.

"Het zal niet makkelijk zijn", bezigt de Belg een understatement. Van Aert kon tot nu toe dit seizoen niet vaak in het spoor van de Nederlander blijven.

Het seizoen van Van der Poel, tot aan het WK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Hoe ik hem kan kloppen? De keren dat ik hem wel geklopt heb dit jaar, was het telkens op een zware omloop, waarop ik de koers naar mijn hand kon zetten."

Zware omloop

Zwaar is de omloop nabij de Cauberg zeker. Dat wezen de trainingsrondjes van vrijdag wel uit. Zonder uitzondering was de conclusie: spekglad en dus loodzwaar, de beste veldrijder zal winnen.

Van Aert: Van der Poel zal zenuwachtig zijn

Kan Van Aert die beste veldrijder zijn? Met andere woorden: is hij in topvorm? "Dat is wel de bedoeling. De laatste weken ben ik naar mijn beste vorm aan het toegroeien. Vooral in de laatste helft van de koers ben ik telkens sterk. Het wordt zaak geen meters prijs te geven op hem, want dat is vaak dodelijk."

Van Aert vreest derhalve een vroege demarrage van Van der Poel. Maar hij denkt ook dat de zenuwen flink aanwezig zullen zijn bij zijn Nederlandse concurrent.

Zenuwen bij Mathieu van der Poel

"Hij zit in een moeilijke positie om naar de WK toe te leven. De afgelopen twee jaar was hij altijd supergoed in januari en heb ik hem twee keer die trui kunnen afsnoepen. Dat gaat toch meespelen in het hoofd van een renner. Hij zal zenuwachtiger zijn dan anders en zal erop gebrand zijn om dit keer die kers op de taart wel te zetten."

De broer van Mathieu, David, staat ook aan de start. Hij boekte dit seizoen veel toptienklasseringen. Wat verwacht hij? "Het is een rondje dat me goed ligt. En achter Mathieu en Wout ligt het redelijk open. Van plek drie tot en met twaalf gaat het om de details."

Wat verwacht David van der Poel?

Over Mathieu: "Het gaat goed met hem. Hij is eigenlijk heel ontspannen", aldus de oudste van de broers op vrijdag. "We hebben elkaar een beetje uitgedaagd deze week, wat oefeningen gedaan. We hebben niet meer heel serieus getraind, we proberen fris te zijn zondag."

David van der Poel: Mathieu moet laten zien dat hij de beste is

"Hij heeft iets meer talent. Hij kan ook hard trainen en daar dan iets beter van herstellen. Dit seizoen rijdt hij steeds verder weg bij de rest. Voor mij is een achtste plaats in de wereldbeker zeker niet verkeerd, maar als ik dan omhoog kijk en ik zie een verschil van vier minuten staan, dan denk ik: hmm, niet zo denderend. Maar ik moet me daar niet blind op staren, want de nummer drie zit ook al op twee minuten, dus daar zit ik niet zo ver achter."

'Mathieu hoeft niet nerveus te zijn'

"Wat het wordt zondag? Mathieu hoeft niet nerveus te zijn. Hij is gewoon de beste en dat moet hij zondag laten zien. Ik? Ik ben met een plaats tussen vijf en tien zeker al tevreden."

'Van der Poel is heel snel verdwenen'

STER reclame