ANP

Marcel Bosker is in Thialf voor het eerst Nederlands kampioen allround geworden. De 21-jarige schaatser won bij de KPN NK allround de afsluitende 10.000 meter in 13.22,65 en stelde daarmee zijn gouden medaille veilig.

Eerder op de dag won Bosker ook al zijn favoriete afstand, de 1.500 meter, in 1.47,58. Daardoor begon hij aan de slotafstand met 46 seconden voorsprong op de nummer twee in het algemeen klassement.

Superieure Bosker verovert NK-goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met zijn overwinning treedt Bosker in de voetsporen van zijn moeder Henriët van der Meer, die in 1989 de allroundtitel veroverde. Zijn vader, Ronald Bosker, eindigde in datzelfde jaar als zevende.

Achter Bosker, die na de eerste dag al riant aan de leiding ging, was de strijd om het zilver en brons ongemeen spannend. Dankzij een goede tien kilometer (13.24,43) werd Lex Dijkstra tweede en ging het brons naar Thomas Geerdinck.

Geen Kramer en Blokhuijsen

Met nog minder dan twee weken voor de Olympische Spelen ontbraken op de NK allround alle grote namen. Oud-winnaars Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen lieten verstek gaan. Dat gold ook voor Patrick Roest, die vorig jaar het zilver veroverde achter Blokhuijsen.

Bosker: hopelijk niet mijn enige titel

De 21-jarige Bosker werd vorig jaar al derde en gold door de afwezigheid van enkele toppers als favoriet. "Maar dan moet je dat nog wel waarmaken", vertelde hij na afloop. "Als je een NK rijdt, moet je er ook vol voor gaan en dat heb ik gedaan. Echt supertof."

"De 10 kilometer is mijn minste afstand, maar ik heb 'm goed gereden", aldus Bosker. "Hopelijk wordt dit niet mijn enige nationale titel. Ik hoop langzaam een grote naam te worden in het schaatsen en ik ga er hard voor vechten om deze titel te prolongeren."

Uitslag van de 10.000 meter (m) bij de KPN NK allround 2018
Uitslag van de 1.500 meter (m) bij de KPN NK allround 2018

STER reclame