NOS SportAangepast

Finale WK-darts: droomafscheid of sprookjesdebuut?

'Hij heeft het darten allure gegeven'

Met een finale tussen Phil Taylor en Rob Cross krijgt het WK darts vanavond voor het thuispubliek een symbolisch slot. De ene Engelsman (57) sluit een imposante carrière af. De ander (27), zijn natuurlijke opvolger, maakt tegelijkertijd een indrukwekkende entree op het wereldtoneel.

De enige vraag die nog resteert: krijgt Taylor zijn gedroomde afscheid of voltooit Cross zijn sprookjesachtige WK-debuut?

'Taylor gaf darten allure'

Cross moest nog geboren worden toen Taylor in 1990 voor het eerst wereldkampioen werd. Dat was nog bij de BDO, die andere bond. In de jaren daarna groeide Taylor met nog vijftien wereldtitels uit tot de beste darter aller tijden.

Phil Taylor wint in 1990 zijn eerste van zestien wereldtitels door in de finale zijn mentor Eric Bristow met 6-1 te verslaan

Bovendien stond Taylor aan de wieg van de PDC, de bond die de sport naar grote hoogten bracht. "Hij heeft het darten meer allure gegeven", zegt ceremoniemeester John McDonald, de stem van 'Ally Pally'.

'Klasse apart'

Oud-wereldkampioen John Part is het daarmee eens. "Taylor was een vernieuwer. Vooral door zijn niveau. Hij was de eerste die met grote regelmaat gemiddelde scores van boven de honderd gooide. Dat deed hij ruim voor anderen dat deden."

In die jaren was de jonge Cross een van de velen die zich aan het spel van 'The Power' vergaapten. "Ik weet nog dat ik op mijn vijftiende tv keek en Taylor zag domineren."

In de halve finales versloeg WK-debutant Rob Cross Michael van Gerwen

"Hij is een klasse apart", vervolgt Cross. "Het is geweldig dat ik het nu in de finale tegen hem mag opnemen."

Psychologische oorlog

Volgens Part moet Cross zich voorbereiden op een mentaal zware strijd tegen een uiterst gewiekste tegenstander. "Taylor weet precies wanneer hij moet juichen, of beter gezegd: het spel vertragen. Dat is voor nieuwe spelers lastig om mee om te gaan."

Maar in de aanloop doet Cross op het gebied van psychologische oorlogsvoering niet onder voor zijn landgenoot. "Ik ben hier om te winnen", zegt hij vastberaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl