China tilt landbouw naar hoger niveau met Nederlandse hulp
In een grote kas midden op het grauwe platteland van de provincie Anhui plukken een paar honderd mensen plantjes en groentes. Sinds vijf jaar werken ze in deze moderne demonstratie-kas. "De generatie van mijn ouders was nog heel arm, maar ons leven is er enorm op vooruit gegaan", zegt Wang Changlan, terwijl ze samen met haar man een plant irrigeert.
De kas is bedoeld om boeren een indruk te geven van welke nieuwe technieken er allemaal zijn. Maar 'kas-manager' Huang Xingxue ziet ook veel gewone mensen afkomen op de kassen. "We hebben gemerkt dat niet alleen boeren hier komen, maar ook toeristen die zijn geïnteresseerd in agri-toerisme."
Veel magen te vullen, maar verouderde technieken
China heeft van oudsher een traditionele agrarische cultuur: 23 procent van de bevolking is boer. Toch heeft het land maar 10 procent van de wereldwijde vruchtbare grond, terwijl daar 20 procent van de wereldbevolking van gevoed moet worden. Zonder import vanuit het buitenland redt China het dus niet. Anhui is altijd de grootste landbouwprovincie geweest, maar ook een van de minst ontwikkelde gebieden. Tijdens het twaalfde vijfjarenplan (2011-2015) werd Anhui aangewezen om zich te ontwikkelen tot een sterke, hightech provincie.
Bij het Agri-Tech bedrijf van Xia Xinfa worden jonge enten gekweekt voor de boeren uit de omgeving. Voorheen moesten de boeren zelf enten kweken, waardoor de kwaliteit niet altijd goed was. Xia Xinfa kan die nu garanderen: "De oogst van de boeren is met 20 procent gestegen. Afgelopen jaar kweekten we 3000 enten, in 2020 moeten dat er 100 miljoen zijn."
Het bedrijf haalt zaden en technieken uit het buitenland. Zo staan er tomaten uit Nederland op tafel en reist Xia in januari weer af naar Nederland om de nieuwste soort kweekkamers te bestuderen. "Nederland loopt ver voor op landbouwgebied. Inclusief jullie faciliteiten, jullie technieken, jullie nieuwe soorten en jullie manier van leiding geven aan landbouwbedrijven. Op al die gebieden kunnen wij veel van jullie leren."
Transparantie
Tot voor kort was de Chinese landbouw verre van transparant. Mensen wisten niet waar hun voedsel vandaan kwam en hoe het bijvoorbeeld bespoten was. De nieuwste hightech-landbouwbedrijven stellen juist hun deuren open voor het publiek, om ze inzicht te geven in alle technische ontwikkelingen.
Want voedselveiligheid is een belangrijk onderwerp in China. "Die is de afgelopen jaren sterk verbeterd", zeg Xia. "Zo is nu terug te zoeken waar een gewas is verbouwd. De volgende stap is dat we wetenschap toepassen op het voortplantingsproces."
China heeft in het verleden grote hongersnoden gekend. Met de nieuwste landbouwtechnieken moeten die voorgoed tot het verleden behoren.
"Het is zoveel beter dan tien jaar geleden", zegt mevrouw Wang in de demonstratie-kas, terwijl ze haar schort af doet om te gaan lunchen. "Voor ons is het heel erg goed dat we hier kunnen werken."