Lewis Hamilton op het podium in Japan
NOS SportAangepast

Massa: Hamilton past in het rijtje met Schumacher en Senna

Hij spoot champagne in de nek van Usain Bolt, speelde met zijn telefoon tijdens de persconferenties en z'n hond Roscoe heeft een eigen toegangspas voor het circuit.

Lewis Hamilton trekt soms meer aandacht met zijn fratsen buiten het circuit dan met de races zelf. Toch kan de 32-jarige Brit vanavond in Mexico voor de vierde keer wereldkampioen worden. Een vijfde plaats volstaat, ongeacht wat Sebastian Vettel doet.

"Hij is een beetje Mister Hollywood", zegt Jan Lammers. "Lewis houdt van glitter en glamour. Heel anders dan sommige anderen, maar van die verschillen moet je genieten."

Generatiegenoot Felipe Massa (35) prijst zijn collega. "Ik vind het altijd lastig om de groten uit het heden naast de groten uit het verleden te leggen. Maar je kunt het huidige succes van Hamilton vergelijken met Ronaldo, Messi en Neymar. Die moet je ook niet vergelijken met Maradona en Pele. Ze zijn de megatalenten van hun generatie."

"Hamilton is zeker een van de beste Formule 1-coureurs in de geschiedenis van deze sport. Het is moeilijk om hem te vergelijken met andere kampioenen, maar hij past in een rijtje met Michael Schumacher en Ayrton Senna. Dat niveau heeft hij."

"Niet alleen in de Formule 1 maakte hij indruk. Ook in de opstapklasses was hij uitmuntend. Hij maakte altijd indruk op iedereen. Ook toen hij nog heel jong was."

Hamilton en Massa, vorig jaar op de persconferentie in Brazilië

Volgens Lammers is de aanstaande wereldtitel niet alleen te danken aan de kwaliteiten van Hamilton zelf. "Hij verdient het, maar Ferrari heeft het laten liggen door een heel grillige en wispelturige Vettel."

"We hebben hem horen piepen en kreunen, door zijn humeur heeft hij het laten lopen. Ferrari had echt een auto waarmee ze kampioen hadden kunnen worden", zegt Lammers.

"In het begin van het jaar zag het er bij Ferrari allemaal heel goed uit. Je kon aan de manier van rijden zien dat het team het goed voor elkaar had." Maar in de tweede helft van het seizoen moest de Italiaanse renstal door pech en foutjes de aspiraties voor de wereldtitel laten varen.

Vier coureurs hebben momenteel meer titels dan Hamilton, die Vettel kan evenaren als hij opnieuw wereldkampioen wordt

In een verregende kwalificatie in Italië, net na de zomerstop, deed Hamilton iets wat Lammers verbaasde. "Verstappen ging voor poleposition, want hij had niks te verliezen. Hamilton wel, maar ook hij nam alle risico's. Hij had zijn auto daar zomaar in de prak kunnen rijden. Ik denk dat hij het wereldkampioenschap misschien even vergat. Het risico was niet nodig, maar het heeft veel indruk op me gemaakt."

Die poleposition in Monza was de 69ste in zijn carrière, waarmee hij Schumacher op de ranglijst voorbij ging. Eerder in het jaar passeerde de Mercedes-coureur al Senna, die tot 65 poles kwam.

Lammers: "Hamilton is zeker nog niet klaar in de Formule 1. Ik denk dat hij gemotiveerd wordt door Verstappen, die bijvoorbeeld de bochten in een net wat andere lijn rijdt dan alle anderen. Dat inspireert en intrigeert alle autosportliefhebbers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl