NOS SchaatsenAangepast

Wüst wil honger stillen met olympisch kwartet

Ireen Wüst bereidt zich in alle rust voor op het vierde olympische seizoen uit haar loopbaan. Dat deed de 31-jarige schaatsster de voorbije weken op haar favoriete plek: Inzell.

"Ik vind het heerlijk om hier te komen. Rust en bergen om je heen. Het ideale topsportklimaat met eten, trainen en slapen", zegt Wüst tegen verslaggever Erik van Dijk, die haar in het Zuid-Duitse schaatsdorp opzocht.

Dit weekeinde begint voor Wüst officieel de jacht op nieuw olympisch succes. De KPN NK afstanden, van vrijdag tot en met zondag in Heerenveen, zijn de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen. In Thialf moet de trainingsarbeid die ze in Inzell heeft verricht, vertaald worden in resultaten.

Wüst komt al sinds haar vijftiende in Inzell. Zo ook in 2005, toen ze als junior op trainingskamp was in het Duitse kuuroord. In een reportage van de NOS was de jonge Wüst destijds te zien, zich verslikkend in de hagelslag bij het ontbijt en rollebollend in de sneeuw met Sven Kramer.

Wüst traint in Inzell voor olympische vier op een rij

"Ik stond toen echt aan het begin van mijn carrière en was natuurlijk heel onbevangen", kijkt Wüst terug op twaalf jaar geleden. "Alles was nog leuk en alles ging in een grote stijgende lijn. Later in mijn carrière heb ik natuurlijk ook wat dieptepunten gekend. Maar ik had het niet anders willen doen. Dat klinkt alsof ik al klaar ben, maar dat ben ik nog niet hoor."

Klaar is Wüst nog zeker niet. De succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden (vier keer goud, drie keer zilver en één keer brons) wil na de Olympische Spelen van Turijn, Vancouver en Sotsji in Pyeongchang nog één keer vlammen op het hoogste podium.

Net zo gretig als toen

Want de honger naar succes is er nog steeds, net als in 2005. "Ik ben nog net zo gretig en kan nog steeds net zo slecht tegen mijn verlies. Alleen de ervaring die ik al die jaren heb opgedaan, die gebruik ik wel. Dat is een groot voordeel."

Wüst aast in Pyeongchang op drie keer goud: op de 1.500 meter, de 3.000 meter en de ploegenachtervolging. Maar wanneer kijkt ze straks tevreden terug op het olympische schaatsseizoen? "Als ik thuiskom met minimaal één gouden plak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl