AFP

De World Series tussen Los Angeles Dodgers en Houston Astros beginnen dinsdag. De strijd om de hegemonie in het Noord-Amerikaanse honkbal heeft dit jaar Nederlandse inbreng, want bij de Dodgers geldt pitcher Kenley Jansen als een van de sleutelspelers.

De op Curaçao geboren Jansen is closer in Los Angeles. Dat is de werper die aan het eind van een wedstrijd in het veld komt om de overwinning veilig te stellen. Jansen is daarin een van de besten ter wereld en daarom een grootheid in Amerika.

Hoe komt het toch dat we hem in Nederland amper kennen? Honkbalprominenten Charles Urbanus, Tjerk Smeets en Robert Eenhoorn snappen het ook niet.

Kenley Jansen, een honkbalheld in Amerika Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Een fenomeen. Elite. De best betaalde topsporter van Nederland met 80 miljoen dollar in vijf jaar. De dominantste speler in het dominantste team." Zomaar wat kreten die voorbij komen als het om de 30-jarige Jansen gaat.

Honkbalcoach Urbanus, een voormalig pitcher, legt uit wat de speler van het Nederlands team zo bijzonder maakt. "Hij gooit hard en met een natuurlijke cutter. Dat betekent dat de bal op het laatste moment boven de plaat een hele kleine beweging maakt."

Hij is iemand die tot zijn 22ste gekeept heeft en twee jaar later als spits topscorer is in de Champions League.

Tjerk Smeets

Gek genoeg begon Jansen ooit als catcher, maar al snel kreeg hij een andere rol toebedeeld. "Men zei: jij moet gaan pitchen, je hebt zo'n sterke arm. Laat dat slaan maar zitten", zegt Smeets, voormalig catcher van Oranje.

"In voetbaltermen moet je het zo zien", gaat Smeets verder. "Hij is iemand die tot zijn 22ste gekeept heeft en twee jaar later als spits topscorer is in de Champions League."

Waarom kennen we hem in Nederland zo slecht? "Ja, we weten niet zo veel van honkbal", zegt Smeets. "Het is hier niet veel op televisie. Misschien is het ook wel een moeilijke sport om te volgen."

"Het is wel raar, ja", vindt Eenhoorn. "Hij is een van de beste sportmensen met een Nederlands paspoort. Het is een bijzonder figuur die regelmatig het Oranje-shirt draagt."

Week lang World Series

De komende week kunnen we in ieder geval niet om Jansen heen. Hij begint de World Series met de Dodgers met twee thuiswedstrijden. Daarna verhuist het circus naar Houston.

STER reclame