NOS VoetbalAangepast

Hoe loopt de route van Oranje naar Rusland?

Arjen Robben zei het maandag al: "Met 3-0 winnen van Zweden wordt een hele, hele, hele zware opgave." En mocht het wel lukken, dan nog is Oranje niet zeker van WK-deelname.

Wat moet er allemaal gebeuren alvorens Nederland zich alsnog plaatst voor het WK voetbal van 2018 in Rusland?

Zaterdag om 20.45 uur begint voor Oranje in het Wit-Russische Borisov de ontknoping van deze WK-kwalificatiecampagne.

Op dat moment is het duel van Zweden (thuis om 18.00 uur tegen Luxemburg) al afgelopen en weten de manschappen van Dick Advocaat hoeveel de achterstand op Zweden bedraagt in punten én doelsaldo. Op dit moment heeft Zweden drie punten meer en een doelsaldo van 18-7. Het doelsaldo van Nederland is 16-11.

Stand groep A na 8 speelrondes

Dinsdag 10 oktober: Nederland-Zweden

Door naar dinsdag. In een onderling duel maken Nederland en Zweden uit wie er tweede wordt in groep A (ervan uitgaande dat Frankrijk zijn eerste plaats niet meer verspeelt, thuis tegen Wit-Rusland).

De opdracht voor Oranje is dan bekend. Is het doelsaldo nog steeds zes treffers in het voordeel van Zweden, dan moet er met 3-0 gewonnen worden om de tweede plaats veilig te stellen.

Gaat Oranje het WK halen?

Het is een lastig stappenplan voor Oranje. Zoals voetbaljournalist Willem Vissers het zondag in Studio Voetbal verwoordde: "Het zijn vier of vijf hordes, dat zijn er één of twee te veel."

Bij de beste nummers twee?

Want áls het in groep A allemaal de kant van Oranje opvalt en plaats twee is bemachtigd, dan is er nog een 'maar': de slechtste nummer 2 van alle negen WK-kwalificatiegroepen valt af voor de play-offs.

Mocht Nederland nu op plaats twee staan, zou het de minste aantal punten hebben van alle nummers 2.

Nummers een en twee in de groepen

12
AFranrijk (17)Zweden (16)
BZwitserland (24)Portugal (21)
CDuitsland (27)*Noord-Ierland (19)*
DServië (18)Wales (14)
EPolen (22)*Denemarken (19)*
FEngeland (23)*Schotland (17)*
GSpanje (22)Italië (19)
HBelgië (22)Bosnië en Herzegovina (14)
IKroatië (16)IJsland (16)

* in groepen C, E en F is speelronde 9 donderdag al gespeeld

De regel luidt: de acht landen met de meeste punten uit hun duels tegen de nummers 1, 3, 4, 5 uit hun groep, plaatsen zich voor de play-offs. Kortom, de resultaten tegen de nummer 6 worden weggestreept.

Hopen op groepen D, F en H

Er zijn ook hier enkele reddingsboeien voor Oranje. In groepen D en H is de strijd om plaats twee bijzonder spannend. Als Wales (D) punten laat liggen in zijn resterende twee duels (Georgië uit en Ierland thuis), eindigt Wales met minder punten dan Nederland (mocht Nederland twee keer winnen).

Verliest Wales van Ierland op 9 oktober, eindigt Ierland op plaats twee in groep D. Ook dat zou gunstig kunnen zijn voor Oranje, maar dan is het doelsaldo van Ierland van belang.

Nummers twee

Slovenië-Schotland maandag

Na de duels van donderdag is er ook meer duidelijk in groep F. Schotland staat daar nu tweede na de zege op Slowakije. De Schotten moeten in de laatste speelronde naar Slovenië. Dat duel is maandagavond.

Alleen bij winst van Schotland in dat duel eindigt de nummer 2 van groep F boven Nederland (mocht Nederland twee keer winnen en als tweede eindigen).

Robben over Oranje: niet kansloos, wel een zware missie

In groep H vechten Bosnië-Herzegovina en Griekenland om de tweede plek. Als Bosnië thuis niet wint van groepswinnaar België en als Griekenland een lager doelsaldo dan Oranje houdt (met name het uitduel op Cyprus is daarvoor van belang), eindigt de nummer twee in deze groep onder Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl