Pauline Schäfer is bij de WK turnen in Montreal wereldkampioene geworden op het onderdeel balk. De Duitse bleef met een score van 13,533 meerkampkampioene Morgan Hurd (13,400) en haar landgenote Tabea Alt (13,300) net voor.

De gouden balkoefening van Schäfer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schäfer treedt in de voetsporen van Dörte Thümmler, dertig jaar geleden de laatste Duitse wereldkampioene turnen. Thümmler won destijds in Rotterdam goud op brug. Voor Schäfer is het na het brons van 2015 haar tweede WK-medaille.

In de finale waren olympisch kampioene Sanne Wevers en titelhoudster Simone Biles niet van de partij. Wevers bleef steken in de kwalificatie en de Amerikaanse neemt een jaar rust.

Japanse primeur in vloerfinale

Mai Murakami veroverde de titel op vloer. Ze is de eerste Japanse die in de 83-jarige WK-historie goud wint op dit onderdeel.

De gouden vloeroefening van Murakami Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Murakami was in de kwalificatie tweede geworden achter Ragan Smith, maar de Amerikaanse liep zaterdag in aanloop naar de sprongfinale een enkelblessure op en moest daardoor afhaken.

Voor de 21-jarige Murakami is het de eerste grote titel. Met 14,233 punten bleef ze de Amerikaanse Jade Carey maar 0,033 voor. Het brons was een prooi voor Claudia Fragapane.

Dramatische aftocht

Voor Vanessa Ferrari werd de finale dramatisch. De 26-jarige Italiaanse, die in 2006 WK-goud won op de meerkamp, viel en kon niet verder.

STER reclame