Rus bezorgt Fed Cup-team zege op Slowakije

• ANP
    Arantxa Rus

Arantxa Rus heeft Nederland het beslissende punt bezorgd in de Fed Cup-ontmoeting met Slowakije. De Zuid-Hollandse versloeg Anna Schmiedlova na een zenuwslopende driesetter: 6-3, 2-6, 6-4. Oranje komt door de zege op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong.

Na de zege van Kiki Bertens speelde Rus met de wetenschap dat een overwinning voldoende was voor winst in de ontmoeting in Apeldoorn.

Geen spanning

Het gaf de Nederlandse geen spanning. Ze sloeg veel zware topspinballen, waardoor Schmiedlova tijd nodig had om in de wedstrijd te komen. Een vroege break volstond voor Rus om de eerste set binnen te halen.

In de tweede set werden de rally's langer en langer. Schmiedlova, die 143 plaatsen hoger op de wereldranglijst staat, speelde geduldiger en Rus trok vaker aan het kortste eind.

Bloedstollende derde set

De bloedstollende derde set, die ook een fysieke strijd werd, leek de kant van de Slowaakse op te rollen. Rus herstelde zich weliswaar aantal keer van een achterstand, maar op 3-3 ging het toch mis. Rus herstelde zich echter knap.

Met de zege in zicht begon Schmiedlova fouten te maken, terwijl Rus bleef volharden in haar gevarieerde baselinespel. Ze brak Schmiedlova direct terug en deed dit op 5-4 nogmaals, waardoor na tweeënhalf uur de strijd in Nederlands voordeel werd beslist.