EPA

In Duitsland had rond 14.00 uur 41,1 procent van de kiezers gestemd. Daarmee ligt de opkomst voor de Bondsdagverkiezingen iets lager dan in 2013 toen rond die tijd 41,4 procent van de kiezers zijn stem had uitgebracht.

Uit een rondgang van DPA vanochtend in een paar grote steden leek de opkomst iets hoger te liggen, maar het eerste landelijke beeld van de Bundeswahlleiter laat dus zien dat het iets lager ligt. In 2013 kwam de opkomst uiteindelijk uit op 71,5 procent.

Specifieke cijfers over de opkomst in verschillende steden zijn voorlopig nog niet bekendgemaakt. In Berlijn was het vanochtend nog rustig, maar wordt het nu steeds drukker. "Dit is een multiculturele stad. Ik wil dat iedereen zich goed voelt", zegt een van de stemmers. Buitenland-redacteur Beau Heimensen vroeg bij een stembureau in Berlijn naar de motieven van mensen om te gaan stemmen:

Naar de stembus in Berlijn

Ruim 60 miljoen Duitsers kunnen vandaag hun stem uitbrengen. Naar verwachting zal de CDU/CSU van bondskanselier Merkel opnieuw de grootste worden, maar wel met minder stemmen dan in 2013. Ook Merkels coalitiepartner SPD lijkt op een kleine nederlaag af te stevenen.

Bondskanselier Merkel stemde in Berlijn EPA

De meeste aandacht gaat uit naar de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), die in de peilingen 11 tot 13 procent van de stemmen krijgt. De verwachting is dat de liberale FDP in het Duitse parlement terugkeert.

De stemlokalen sluiten om 18.00 uur, waarna direct een exitpoll volgt. Vanaf 18.30 uur komen de eerste uitslagen binnen.

STER reclame