De wielerwatchers van de NOS blikken vooruit op de wegwedstrijd Getty-NOS

De NOS-wielerwatchers zijn het dit keer roerend eens: vanmiddag wint een Nederlandse vrouw de wegwedstrijd bij de WK wielrennen in Bergen. Anna van der Breggen of Annemiek van Vleuten gaat er met de regenboogtrui vandoor.

"Met deze ploeg is het bijna onmogelijk dat er géén Nederlandse gouden medaille komt", zegt radiocommentator Gio Lippens. "Dat is erg optimistisch", geeft hij toe. "Maar met onder anderen Van Vleuten, Van der Breggen en Marianne Vos heeft Nederland een enorm goede ploeg."

Daar is analist Danny Nelissen het mee eens. "Het kan bijna niet anders dan dat er een Nederlandse wint. Met Van Vleuten en Van der Breggen moet je het kunnen afmaken. Het zou heel goed kunnen dat ze zelfs goud en zilver pakken."

Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten pakten dinsdag al goud en zilver op de tijdrit AFP

'Hollandse klimmetjes'

De vrouwen rijden in Bergen acht lokale ronden van 19,1 kilometer, in totaal 152,8 kilometer. Het parcours is heuvelachtig, met een klimmetje van drie kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4. Volgens Lippens is het parcours op het lijf van de Nederlandse favorieten geschreven.

"Het zijn van die typisch Hollandse klimmetjes, zoals je ze ook in de Amstel Gold Race ziet. Daar heerste Van der Breggen dit jaar, dus daarom schat ik haar hoger in dan Van Vleuten. Ze was ook teleurgesteld nadat ze in de tijdrit tweede was geworden achter Van Vleuten. Dat zal haar motiveren", aldus Lippens.

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Danny Nelissen Han Kock Maarten Ducrot Gio Lippens Joris van den Berg
***** Van Vleuten Van der Breggen Van Vleuten Van der Breggen Van der Breggen
**** Van der Breggen Van Vleuten Deignan Van Vleuten Van Vleuten
*** Rivera Vos Niewiadoma Moolman Longo Borghini
** Niewiadoma Blaak Vos Longo Borghini Vos
* Longo Borghini Van Dijk Moolman Vos Niewiadoma

Drievoudig wereldkampioen

En dan is er ook nog Marianne Vos, de Europees kampioene die al drie wereldtitels achter haar naam heeft staan. Over haar kansen zijn Lippens en Nelissen het minder eens. "Vos is echt weer helemaal terug. En ze heeft een goede sprint als ze in een groepje naar de finish rijden. Dat is haar voordeel", zegt Lippens.

Maar Nelissen denkt dat het parcours te zwaar is voor Vos. "Ze rijdt nu minder goed bergop. Maar ze gaat wel een heel belangrijke rol spelen met haar tactisch inzicht. Zij kan een koers helemaal naar haar hand zetten."

Buitenlandse concurrentie?

Is er dan niemand die de Nederlandse vrouwen kan bedreigen? Toch wel. Volgens Nelissen moet de Nederlandse ploeg oppassen voor de Amerikaanse Coryn Rivera, die dit jaar de Ronde van Vlaanderen en veel andere sprints won. "Die moet je er wel afrijden, want daar wil je dus niet tegen sprinten. De Poolse Katarzyna Niewiadoma is ook een renster om in de gaten te houden. Zij wordt door bijna alle volgers genoemd."

Net als de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Ook zij kan hoge ogen gooien. "Zij is ijzersterk op dit parcours. En de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman is ook scherp", weet Lippens. "Verder had ik nog wel vijf andere namen kunnen noemen die mee gaan spelen in de finale, maar er is geen sterker collectief dan de Nederlandse ploeg."

Verslaggever Han Kock had in eerste instantie twee buitenlandse rensters in zijn topvijf staan, maar nadat hij vrijdagochtend de training van de Nederlandse ploeg had gezien, veranderde hij van gedachten. "Er gaat sowieso een Nederlandse winnen. Dus ik zet Chantal Blaak en Ellen van Dijk er ook nog bij."

Open koers

"Een nadeel is dat er veel naar de oranje truitjes zal worden gekeken. Zij moeten de koers maken", denkt Lippens. "Ik denk dat de Nederlandse vrouwen gaan proberen om de rest af te matten, want ze zijn niet in het voordeel als ze met een grote groep naar de finish rijden."

De NOS-wielerwatchers verwachten in ieder geval veel van de strijd om de wereldtitel. "We hebben dit seizoen al veel spannende wedstrijden bij de vrouwen gezien. Ik verwacht een aantrekkelijke, open koers", aldus Nelissen.

STER reclame