Van Bon op het WK-podium, naast Bo Hamburger (l) en Laurent Brochard (m) Getty

San Sebastian, 1997. In een attractief wereldkampioenschap op de weg steken talenten als Koos Moerenhout, Aart Vierhouten en Leon van Bon hun neus aan het venster. Laatstgenoemde mag zelfs sprinten om de wereldtitel, maar gaat te vroeg aan.

De Fransman Laurent Brochard wordt wereldkampioen en ook de Deen Bo Hamburger snelt op het laatste moment Van Bon nog voorbij. De rappe Apeldoorner grijpt het brons.

Niets aan het optreden van de Nederlandse wielerploeg deed die dag vermoeden dat in de twintig daaropvolgende jaren Nederlanders veroordeeld zouden zijn tot een bijrol.

Nu moet het gebeuren

Na Van Bon moesten de goede jaren van onder anderen Michael Boogerd en Erik Dekker nog beginnen. Ze waren vaak goed op wereldkampioenschappen, maar meer dan de vierde plaats van Dekker in 2001 zat er desondanks niet in voor de Nederlandse equipe.

Nu, twintig jaar later, moet het dan eindelijk gaan gebeuren. Voor Nederland rijden zondag onder anderen Tom Dumoulin, Niki Terpstra en Bauke Mollema. Maar waar moet een wereldkampioen allemaal aan voldoen? We vroegen het Van Bon en ook eerdere medaillewinnaars als Steven Rooks en Hennie Kuiper.

Hennie Kuiper wint goud op de wegwedstrijd tijdens de WK in München. ANP

Vrienden

Hennie Kuiper, wereldkampioen op de weg in 1975, somt op: "Kracht, conditie en lef zijn heel belangrijk. Je moet natuurlijk wel compleet zijn. En net als in het echte leven is het handig om wat vrienden te hebben, of in ieder geval geen vijanden. Dat zou je smerig kunnen opbreken."

Van Bon valt hem bij: "Je hebt natuurlijk het hele jaar met teamgenoten gereden, het is onmogelijk om hen in die ene race te negeren."

Steven Rooks, in de bolletjestrui, tijdens de 75ste Tour de France in 1988. AFP

"Goed bergop kunnen rijden en daarnaast ook kunnen sprinten, dan maak je een kans. Maar het is ook zo dat je op die ene dag echt op en top moet zijn, honderd procent of misschien wel meer dan dat", aldus Rooks. En dat er zondag flink wat regen wordt verwacht, is volgens Rooks een voordeel. "Renners als Niki Terpstra en Lars Boom halen daar toch vaak voordeel uit."

Kuiper blijft dan ook positief: "We hebben best een goede ploeg, het is te hopen dat het deze keer eens de goede kant opvalt."

Komt er eindelijk weer Nederlands succes bij de wegwedstrijd?

STER reclame