De verkiezing van de Fransman David Lappartient tot nieuwe voorzitter van de internationale wielerunie UCI is door Marcel Wintels met gemengde gevoelens ontvangen. De KNWU-voorzitter beseft dat met het aantreden van Lappartient de Franse invloeden in het mondiale wielrennen sterker en sterker worden.

Wintels verrast over wegstemmen Cookson als UCI-voorzitter

"Lappartient heeft gezegd dat hij er voor alle wielerbonden zal zijn", zegt Wintels. "Maar iedereen weet wat het gevaar is, dus iedereen zal erop letten. Daarom denk ik dat het wel zal meevallen."

'Veel partijen en veel belangen'

De nieuwe topman van de UCI zal zich realiseren dat het mondiale belang het Franse belang overstijgt, meent Wintels. Hoewel er onvermijdelijk kleine koerswijzigingen in het beleid van de internationale wielerunie zullen komen, zal volgens hem het beeld van de voorbije jaren grotendeels hetzelfde blijven.

"Ik denk dat er inhoudelijk niet veel gaat veranderen. Lappartient zal alleen wel merken dat het lastig werken is met veel partijen en belangen. Dat is niet altijd makkelijk", voorspelt Wintels.

'Frankrijk is dominant, de ASO is dominant'

Wat Wintels betreft had Brian Cookson kunnen aanblijven als voorzitter. "Maar met Lappartient hebben we goede contacten, dus daar kunnen wij ook prima mee samenwerken."

Het is wel zaak ervoor te waken dat de Franse invloeden niet te sterk worden, temeer daar de ASO, organisator van de Tour de France en prestigieuze koersen als Parijs-Nice en Parijs-Roubaix, ook van Franse signatuur is. "Daar zit wel een zorg", erkent Wintels.

"Frankrijk is heel dominant en de ASO is heel dominant. Op het moment dat vrijwel alles van het wielrennen vanuit Frankrijk bestuurd wordt, maakt dat de wielersport kwetsbaar."

STER reclame