ANP

Tom Dumoulin is wereldkampioen tijdrijden geworden. De Limburgse winnaar van de Giro d'Italia maakte zijn favorietenrol meer dan waar door de 31 kilometer door het Noorse Bergen veruit als snelste af te leggen (44.41).

Dumoulin, die ook al goud pakte in de ploegentijdrit, bleef de Sloveen Primoz Roglic (+57.79) en de Tourwinnaar Chris Froome (+1:21.25) voor. Wilco Kelderman (+1:34.33) eindigde op de zevende plaats.

Halverwege de rit was het gat van Dumoulin met zijn grote concurrenten al comfortabel te noemen en toen hij aan de voet van de slotklim (3,4 kilometer à 9 procent) al bijna een minuut marge had op Froome en Tony Martin was duidelijk dat alleen pech hem nog van de wereldtitel af kon houden.

Pech was er wel voor Maciej Bodnar, die in de Vuelta de laatste tijdrit won. Hij ging in de eerste bocht onderuit. En ook Rohan Dennis smakte tegen het wegdek.

Dumoulin laat fietswissel zitten

Vooraf was er veel te doen om de mogelijkheid van een fietswissel, kort voor de slotklim. Dumoulin zei het te overwegen, maar op de dag zelf vloog hij zonder dralen voorbij de wisselzone.

De favorieten kregen onderweg met regen te maken en niet veel renners besloten tot een fietswissel. Kelderman wel en dat ging vrij soepel. Ook Roglic en Nelson Oliveira (vierde) deden het.

Unieke prestatie

Het is de eerste keer dat een Nederlandse man de wereldtitel individueel tijdrijden verovert. De discipline stond in 1994 voor het eerst op het WK-programma.

Uitslag tijdrit

STER reclame