NOS SportAangepast

Haase, een eigenwijze denker op weg naar de top-30

Robin Haase maakt een bewogen carrière door met chronische knieproblemen en perikelen rond zijn coaches. Op zijn dertigste voelt hij zich echter als herboren en dat kan tot iets moois leiden bij de US Open.

Haase, een eigenwijze denker op weg naar de top-30

Mede door zijn halvefinaleplaats onlangs bij het masterstoernooi van Montreal neemt hij de 36ste plaats in op de wereldranglijst. In New York is hij zelfs voor het eerst geplaatst bij een grandslamtoernooi: als 32ste.

"Mentaal heb ik grote stappen gemaakt en fysiek voel ik me al een tijd goed", zegt Haase, die al twee knieoperaties achter de rug heeft. "Mijn beste jaren komen er hopelijk nog aan. Ik heb het gevoel dat er veel meer in zit."

Ik ben een denker. Ik gebruik de historie van al mijn wedstrijden om beter te spelen.

Robin Haase

"Het zou geweldig zijn om het jaar af te sluiten in de top-30", gaat hij verder. "Daar heb ik nog zes toernooien voor, maar het zijn wel allemaal grote toernooien. Ik kan er dus ook zes keer in de eerste ronde uitvliegen."

Daar gaat Haase uiteraard niet van uit. "Het mooie is: het vertrouwen is er. En ik heb dit jaar mijn punten gehaald in de grote toernooien. Hopelijk kan ik dat nog een paar keer laten zien."

Haase schreeuwt het uit

De ervaring en routine van Haase gaan zich steeds meer uitbetalen. "Ik ben een denker. Ik gebruik de historie van al mijn wedstrijden om beter te spelen."

Veel waardering voor coach Knaap

Haase zegt het wel vaker en benadrukt het ook nu weer: een belangrijk deel van zijn huidige succes is toe te schrijven aan zijn coach Raymond Knaap. Eindelijk heeft hij rust op dat vlak.

Eerst was er de Spanjaard Marcos Gorriz. Met hem klikte het niet omdat hij Haase continu op zijn zwakke slagen liet trainen en daarmee te veel zijn spel wilde veranderen. Daarna nam Mark de J. het stokje over.

Het verhaal is bekend. Mark de J. is hoofdverdachte van de moord op Koen Everink en dat had uiteraard ook zijn weerslag op Haase. "De eerste maanden had ik er veel moeite mee. Ik was gespannen. Als ik er nu vlak voor een wedstrijd over aangesproken word, ga ik niet meer minder presteren."

Robin Haase was in Montreal een van de beste spelers

Knaap bracht rust in het hoofd van Haase, juist door hem van repliek te dienen. "Ik heb iemand nodig die sterk in zijn schoenen staat, die mij kan overtuigen waarom ik iets moet doen. Ik ben iemand die uitleg nodig heeft, anders bepaal ik het liever zelf."

Dat zou je ook als koppig kunnen uitleggen. "Dat ben ik ook. En eigenwijs. Ik geef ook vaak toe, maar soms gebeurt dat een week later."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl