Teleurstelling bij Kelderman: net geen podium

Het scheelde 24 seconden of Nederland had na Tom Dumoulin eerder dit jaar wederom een wielrenner op het ereschavot van een grote ronde gehad. Voor Wilco Kelderman duurde de rit naar de steile Angliru, in de voorlaatste etappe in de Vuelta, echter net iets te lang.

"Ik kon wel goed volgen tot anderhalve kilometer van de meet. Toen was het gewoon klaar. Jammer. Net niet gelukt."

Met een dubbel gevoel staat Kelderman kort na de finish de pers te woord. "Vijfde? Dat is een teleurstelling als je zo dichtbij bent. Maar die anderen waren net wat beter. Klaar. Vooraf zou ik hier zeker voor tekenen."

"Ik had het zeker wel nodig", vervolgt Kelderman. "Bij Lotto-Jumbo heb ik leuke en goede jaren gehad, maar op een gegeven moment ben ik iets te veel doorgedraaid in de details. Het was goed om van ploeg te veranderen en te beginnen bij de basis: jezelf goed verzorgen en hard trainen. Dat is de goede aanpak geweest. Ik heb de juiste balans gevonden."

Terug op niveau, bij het juiste team

De kopman van Sunweb is blij dat hij nu het niveau haalt waarop hij hoort rond te rijden. De ploeg speelt daar een belangrijke rol in. "Alles is tot de puntjes geregeld. Je hoeft je nergens druk om te maken. Er wordt goed en duidelijk gecommuniceerd en er wordt als een team gereden. Dat bevalt me wel. Iedereen is bescheiden en goed naar elkaar. Zoals ik ook ben. Daar houd ik wel van."

Poels jubelt na tweede plaats op Angliru

Wout Poels eindigde voor de tweede keer als tweede in een rit met de finish op Angliru. "Ja, weer tweede. Maar de zege was belangrijker." De Nederlander loodste zijn kopman veilig naar zijn voorlaatste rode trui.

"Of ik beter was dan Froome vandaag? Ja, misschien wel. Maar dat maakt niet zo veel uit. Ik was wel een beetje met de rit bezig. Ik wist wel dat als we iedereen eraf hadden, ik de rit zou kunnen pakken. Maar Contador reed wel heel sterk."

Er was ook een primeur. "Voor mij is dit de eerste keer toptien in een grote ronde. Dat heb ik altijd al een keer willen doen. Mooi dat ik het kan combineren, als knecht."

Niet een keer zelf kopman?

Wil Poels niet een keer zelf als kopman starten in een grote ronde? "Ja, maar aan de andere kant: ik heb een hele sterke ploeg om mij heen. Ik zit altijd op de goede momenten van voren. Als ik zo toptien kan rijden, vind ik het ook wel mooi."

Kruijswijk: Woutje knalde voorbij met zijn baas in het wiel

STER reclame