Wilco Kelderman
NOS WielrennenAangepast

Kelderman vol vertrouwen voor laatste slijtageslag in Vuelta

Wilco Kelderman moet nog één bergetappe zien te overleven om zijn podiumplaats in de Ronde van Spanje veilig te stellen. Zaterdag beklimmen de renners de Angliru: 12,5 kilometer klimmen met een gemiddelde stijging van 9,8 procent. Twee kilometer voor de top klimmen de renners zelfs tegen 23 procent.

"Het zal een slijtageslag worden met drie zware beklimmingen", verwacht Kelderman. "Het is de laatste échte etappe, dus ik moet alles geven. Ik voel me nog heel goed en hoop mijn derde plek te verdedigen."

Kelderman staat in het klassement 40 seconden achter Vincenzo Nibali en 2.17 achter klassementsleider Chris Froome. "Nibali heeft gisteren al wat tijd verloren, dus je weet het nooit. We zien het morgen wel. Ik voel me goed en heb er wel vertrouwen in."

Kelderman: had meer oorlog verwacht

Voor Froome is de opdracht simpel: "Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik geen tijd verlies", zegt de rodetruidrager. "We kunnen zelfs aan de ritzege denken. Wie weet, het wordt in elk geval een zware strijd."

"Het is de laatste zware klim in deze ronde en een extreem zware. Veel renners willen de etappe winnen, veel renners willen nog tijd terugpakken. Ik verwacht dat het vanaf de start los zal gaan."

Tour en Vuelta: zeldzame combinatie

Froome, die dit jaar voor de vierde keer de Ronde van Frankrijk op zijn naam schreef, kan na Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) de derde renner worden die in hetzelfde jaar zowel de Tour als de Vuelta wint.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Ronde van Spanje in de jaren zestig en zeventig nog in het voorjaar werd verreden, waardoor er meer tijd zat tussen de Vuelta en de Tour. Sinds de Vuelta na de Tour op de kalender staat is er, tot nu toe, nog niemand in geslaagd beide rondes in een jaar te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl