Jetse Bol
NOS WielrennenAangepast

Bol is terug, mag aanvallen en is daar blij mee

Jetse Bol is de revelatie van deze Vuelta, althans voor de Nederlandse volgers. De 27-jarige renner is bezig aan zijn tweede leven als profrenner en heeft zijn draai gevonden binnen een Colombiaanse ploeg. De Nederlander is door Manzana Postobon binnengehaald als een soort leermeester voor de onervaren Colombianen.

Die rol vervult hij met verve. In de eerste week van de Vuelta reed hij zich in de kijker door mee te springen in ontsnappingen en zelfs tweemaal virtueel in de rode leiderstrui te rijden.

Afgelopen vrijdag kreeg Bol te maken met zijn eerste echte tegenslag in Spanje. Samen met een andere Nederlander, Bert-Jan Lindeman, kwam hij hard ten val. Hij liep verwondingen op aan zijn been, een paar flinke japen boven elkaar. Op Twitter schreef hij doodleuk dat hij zijn kleinkinderen ooit zou kunnen vertellen dat hij had gevochten met een leeuw, maar hij besefte ook dat de komende dagen extra zwaar zouden worden. "Ik heb gelukkig weer redelijk kunnen slapen", vertelde Bol zaterdag na de finish van de veertiende etappe.

Terugkeer in het peloton

Wie naar Bol kijkt in Spanje, zou kunnen denken dat hij nooit anders heeft gedaan, maar de renner komt van ver. In 2014 kreeg Bol te horen dat zijn contract bij het toenmalige Belkin niet werd verlengd. Na vijf jaar op het hoogste niveau moest de Westfries op zoek naar een nieuwe ploeg.

De continentale formatie van Join's De Rijke bood uitkomst. Bol mocht samen met onder anderen ex-profs Wouter Mol, Ronan van Zandbeek en Coen Vermeltfoort een uitgebreid programma rijden om zo weer terug te kunnen keren tussen de profs.

Bol had een goed jaar in 2016. Hij won niet alleen de Limburgse klassieker de Drielandenomloop, ook was hij op het Nederlands kampioenschap en in de Ster ZLM Toer de eerste niet-prof in de uitslag.

Zijn ploeggenoten Coen Vermeltfoort en Taco van der Hoorn kregen aan het einde van dat seizoen te horen dat ze over mochten stappen naar Roompot-Nederlandse Loterij. Voor Jetse Bol bleef de deur bij de Nederlandse ploegen echter gesloten.

Bol en Lindeman achter aan het peloton onderuit

Bol, die al een tijdje in het Spaanse Girona woont, trouwde ondertussen met zijn Mexicaanse vriendin en heeft een Spaanse manager. Het is dan ook niet zo gek dat hij dit jaar uiteindelijk bij een kleine Colombiaanse ploeg terecht is gekomen. Hij leerde Spaans en voelt zich inmiddels helemaal thuis tussen de Colombiaanse klimmers bij Manzana Postobon.

Grupo Bol

Voor de Vuelta raakte hij behoorlijk wat kilo's kwijt om scherp aan de start te verschijnen. Zijn topvorm liet hij dus al zien door twee keer virtueel het rood te pakken.

Tijdens de zevende etappe naar Cuenca liet Bol zich van zijn beste kant zien. Net als in de vijfde etappe behoorde hij tot de vroege kopgroep. De voorsprong van de veertien renners liep op en op negentien kilometer van de finish was die meer dan de 8.55 die Bol nodig had om de leiderstrui te pakken.

Zover kwam het niet. Team Sky schroefde het tempo op om de trui om de schouders van Chris Froome veilig te stellen. Bol eindigde als zevende en kwam uiteindelijk 46 seconden tekort om de nieuwe leider in het klassement te worden.

Ondanks het mislopen van het rood kreeg Bol het die dag wel voor elkaar om in het verslag op televisie een titeltje te krijgen met 'Grupo Bol'. Zijn vriend en trainingsmaat in Girona, Robert Gesink, bekeek de rit en was verrast dat Bol het kennelijk al zo ver heeft geschopt. Een ontsnapping met zijn naam, terwijl hij samen met twee WorldTour-renners op stap was.

Manzana Postobon

Bol is vooral gehaald om de jonge Colombianen bij zijn ploeg wat bij te brengen, maar volgens de Nederlander is dat makkelijker gezegd dan gedaan. "Ze rijden allemaal voor de eerste keer een grote ronde en ze beseffen niet dat je batterij langzaam leeg raakt."

"Ze rijden zich elke dag volledig leeg", vervolgt Bol over zijn ploeggenoten. "Na het ontbijt lagen ze in de bus te pitten. Ik zei nog, pak je moment om te rusten. Maar ze zijn nogal koppig. Ik begrijp het ook wel, ze wonen allemaal op 2000 meter hoogte en kunnen goed klimmen. Maar ze kunnen hun energie beter verdelen."

De renner uit Avenhorn kijkt stiekem uit naar een terugkeer in de WorldTour, maar weet ook dat het dit jaar lastig gaat worden. "Het ligt allemaal op z'n gat na het bericht dat Cannondale misschien gaat stoppen. Mijn Spaanse manager is druk bezig. We hadden ook een aantal opties, het is niet makkelijker geworden."

Aan de andere kant hoeft een terugkeer ook niet per se. "Manzana Postobon is tevreden en ik ben ook tevreden. We rijden in ons eerste jaar al een grote ronde en daarnaast hebben we een mooi wedstrijdprogramma. Het is niet zo dat ik koste wat het kost naar een grotere ploeg moet. De visie van een ploeg moet ook wel bij mij passen. Bij Manzana heb ik een vrijbrief en bij een WorldTour-ploeg kan ik dat niet verlangen. Laten we eerlijk zijn, door deze vrijbrief kan ik ook voor resultaat gaan."

Manzana: zeven Colombianen en Jetse Bol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl