NOS WielrennenAangepast

Loetsenko wint vijfde etappe, Bol loopt leiderstrui mis

Loetsenko wint op steile slotklim, Bol komt tekort voor rode trui

Aleksej Loetsenko is winnaar geworden van de vijfde etappe in de Vuelta, die drie cols van de tweede categorie en twee van de derde bevatte.

De Kazach van Astana reed in de etappe van Beniccàsim naar Alcosebbre tijdens de slotklim (3,4 km à 9,8%) weg bij de Oostenrijker Marco Haller en soleerde naar de zege.

Nederlanders kleuren etappe

Loetsenko maakte lang deel uit van een kopgroep van zeventien man die al vroeg in de 175 kilometer lange etappe was ontstaan. Jetse Bol en Michel Kreder zaten ook in die kopgroep die het tot de lastige laatste kilometers volhield. Bol had de rode leiderstrui zelfs even virtueel in handen.

Jetse Bol

Na de voorlaatste col van de dag reed Haller weg en hij kreeg Loetsenko met zich mee. Op de slotklim reed de Kazach weg bij de Oostenrijker en soleerde naar de zege.

Bol werd uiteindelijk achtste op 2.04. Dat was niet genoeg om Chris Froome uit de leiderstrui te rijden. Kreder werd elfde op 3.20. In het algemeen klassement staat Bol nu op de twintigste plek.

De renner van het Colombiaanse Manzana Postobon toonde zich na de etappe tevreden. "Ik was wel vertrokken met de bedoeling om te proberen de rit te winnen. Er waren echter te veel mannen in de vluchtgroep die beter dan ik omhoog fietsten'', aldus Bol.

Froome finishte op 4.31 in het gezelschap van Alberto Contador, Michael Woods en Esteban Chaves.

De Brit vergrootte zijn voorsprong op zijn voornaamste concurrenten. "Ik heb vandaag veel geleerd over mijn rivalen en was verrast dat Vincenzo Nibali, Fabio Aru en Romain Bardet tijd verloren. Vooraf had ik hier voor getekend", aldus de Tourwinnaar die ook de Vuelta op zijn naam wil schrijven.

Behalve het tijdverlies van zijn concurrenten merkte Froome ook op wie het hem nog lastig kan maken: "Esteban Chaves lijkt dit jaar een van de beste klimmers. Maar goed, de Ronde van Spanje duurt nog even."

Chaves is derde in het algemeen klassement op elf tellen van Froome. De beste Nederlander is Wilco Kelderman. Hij staat op de elfde plaats met een achterstand van 1.28 op Froome.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl