Isaac Makwala
NOS SportAangepast

IAAF: Makwala wel degelijk onderzocht

Volgens de internationale atletiekunie IAAF is Isaac Makwala wel degelijk volgens de te volgen procedures geweerd van deelname aan de finale van de 400 meter bij de WK atletiek, dinsdagavond.

De medaillekandidaat uit Botswana had in zijn hotel in Londen een virus opgelopen en werd daarom uit angst voor besmettingsgevaar uit het stadion geweerd. Volgens Makwala ten onrechte. "Het lijkt wel een bewuste actie om mij uit te schakelen", zei hij tegen de BBC. "De IAAF zegt dat ze op uitslagen van medische testen wachten, maar ik ben helemaal niet getest."

'Wel getest'

Dat laatste klopt niet, stelt de internationale atletiekunie. "Het besluit om Makwala van de startlijst te schrappen is genomen op basis van een medische controle, die is uitgevoerd op maandag", aldus de internationale atletiekunie in een verklaring.

Volgens de IAAF heeft het daarop direct verschillende leden van de staf van Botswana, onder wie de dokter, laten weten dat de atleet 48 uur in quarantaine moest worden gehouden tot woensdagmiddag 14.00 uur.

"We vinden het heel vervelend dat Makwala niet in actie heeft kunnen komen en zijn talent niet heeft kunnen laten zien in de 400 meter-finale, maar we moeten rekening houden met de gezondheid van alle atleten", sluit de IAAF af.

De 400 meter werd dinsdagavond gewonnen door Wayde van Niekerk. Hij verklaarde op een persconferentie na afloop van de race dat hij meeleefde met Makwala. "Ik had graag tegen hem gelopen. Hij was goed in vorm."

Van Niekkerk leeft mee met zieke Makwala

Makwala vertelde dinsdagmiddag bij de BBC dat hij nog steeds vindt dat hij is gesaboteerd. "Als ik Mo Farah was geweest of Usain Bolt, had de IAAF me niet uitgesloten", aldus de atleet. "Er is iets dat de IAAF niet wil vertellen. Ik was echt niet ziek en ik ben niet gecontroleerd. Er is meer aan de hand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl