Zevenkampster ANouk Vetter
NOS SportAangepast

Zevenkampster Vetter pakt WK-brons met nationaal record

Meerkampster Anouk Vetter is bij de wereldkampioenschappen atletiek in de voetsporen van Dafne Schippers getreden. De 24-jarige atlete veroverde in Londen met een nationaal record (6.636 punten) brons op de zevenkamp. Schippers veroverde dezelfde medaille vier jaar geleden in Moskou, toen ze de sprint nog combineerde met de meerkamp.

Vetter kende in London Stadium een heel sterke tweede dag, waarbij ze vooral profiteerde van een hele verre worp met de speer. Het zesde onderdeel bracht de dochter van bondscoach Ronald Vetter in de top 3, een positie die ze op de afsluitende 800 meter op karakter wist te verdedigen.

De wereldtitel ging naar de Belgische Nafissatou Thiam met 6.784 punten. Zilver was voor de Duitse Carolin Schäfer met 6.696 punten. Nadine Visser (22) eindigde met 6.370 punten op de zevende plaats.

WK-brons voor Vetter op meerkamp

Europees kampioene

Vetter brak vorig jaar door met de Europese titel in Amsterdam. Daar steeg ze, met behulp van een vol Olympisch Stadion, ver boven zichzelf uit met een nationaal record van 6.626 punten.

Het was de beloning voor jarenlang hard werken aan de hand van vader Ronald, die in het verleden Karin Ruckstuhl, Jolanda Keizer, Remona Fransen en Nadine Broersen op de zevenkamp de weg wees naar de top. Moeder Gerda was een zeer verdienstelijk speerwerpster.

Anouk Vetter

Progressie

Vetter maakte de afgelopen jaren gestaag progressie tussen de allroundsters. In 2014 tekende ze voor 6.316 punten, in 2015 verbeterde ze zich tot 6.458 punten. De klapper kwam afgelopen jaar in Amsterdam, waar ze het Nederlandse record van Dafne Schippers (6.545) met een ruime marge overtrof.

Op de Spelen (tiende) bleef een tweede piekmoment uit. Dit seizoen werkte ze onopvallend aan haar vorm voor de WK in Londen. "Ik snap dat de verwachtingen hoog liggen na mijn Europese titel, maar ik ga mezelf geen druk opleggen. Het niveau op de zevenkamp is zo bizar hoog", zei ze in de aanloop naar de WK.

Vetter ontvangt brons van Sylvia Barlag

Het geheim van een goede meerkamp zit volgens Vetter voor een groot deel in het kunnen genieten van de wedstrijd. "Het is zaak niet in de stress te schieten. Dat is moeilijk, want de zevenkamp is keihard."

Zaterdag op de eerste dag in Londen was het allemaal in orde, maar die ene uitschieter ontbrak. De uitschieter die ze zo graag wenste, volgde een dag later wel. Ze begon met 6,32 meter bij het verspringen, net onder haar persoonlijk record. Daarna volgde een geweldige uithaal bij het speerwerpen.

Speerwerpen basis medaille

Met 58,41 meter gooide Vetter veel verder dan al haar concurrentes en legde ze de basis voor een WK-medaille. Op de afsluitende 800 meter verdedigde de nationale recordhoudster een voorsprong van 169 punten op de Cubaanse nummer vier, Yorgelis Rodriguez. Vetter liep tactisch een sterke race en verbeterde haar nationale record met tien punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl