Elke van Gorp juicht na de openingsgoal
NOS VoetbalAangepast

België stunt met zege op Noorwegen op EK voetbal

Debutant België heeft op het EK vrouwenvoetbal voor een stunt gezorgd door in groep A Noorwegen te kloppen. In Breda werd het donderdagavond 0-2 voor de Red Flames.

Beide landen waren het toernooi met een 1-0 nederlaag begonnen, tegen Denemarken en Nederland, en hadden een overwinning nodig om kans te blijven houden op de kwartfinales.

De Belgische vrouwen lieten Noorwegen al in de beginfase schrikken. Elke van Gorp kreeg een grote mogelijkheid, maar haar inzet verdween recht in de handen van Ingrid Hjelmseth.

Belgische vrouwen kloppen Noorwegen

Net voor het halfuur miste Tine de Caigny op een haar na een voorzet van Tessa Wullaert.

De Noorse vrouwen kregen kort daarvoor hun beste kans. Op aangeven van Kristine Minde schoot Caroline Graham Hansen over.

Brutaal

Ook na de pauze hielden de Red Flames lange tijd gelijke tred met de voormalig Europees, wereld- en olympisch kampioen. Sterker, de zuiderburen namen na bijna een uur spelen brutaal de leiding.

Hjelmseth liet een kopbal van Wullaert los, waardoor Van Gorp de rebound kon binnen tikken. Dat deed ze overigens wel in buitenspelpositie.

Even later had Hjelmseth wederom geen afdoende antwoord op een kopbal, dit keer van Janice Cayman. Een enorme verrassing hing in de lucht.

Noorwegen ging in de slotfase nog wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de Belgische muur bleek niet te breken.

Zo won België voor het eerst in de historie van Noorwegen, dat met de staart tussen de benen afdroop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl