Jan Janssen met zijn gele trui uit 1968 ANP

Van Jan Janssen tot Michael Boogerd. De groten van het Nederlandse wielrennen leven zondag mee met Tom Dumoulin. Slaagt de Limburger erin als derde Nederlander in de geschiedenis een grote ronde op zijn naam te schrijven?

"We hebben natuurlijk jaren zitten wachten tot een Nederlander een grote ronde wint", aldus Janssen.

Dumoulin kan zondag historie schrijven door als eerste Nederlander de Giro d'Italia te winnen. Daarmee kan hij zich in het zeer selecte gezelschap scharen van Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de enige twee Nederlanders die tot op heden grote rondes naar hun hand wisten te zetten. Voor het laatste gebeurde dat in 1980, toen Zoetemelk de Tour de France won.

Janssen: Dumoulin heeft grote stappen gezet

Jan Janssen was in 1967 de eerste Nederlander die een van de drie grote rondes op zijn naam schreef. Hij won in 1967 de Vuelta a España. Een jaar later zegevierde Janssen ook in de Tour de France. Zoetemelk liet dezelfde dubbel noteren. Zijn zege in de Tour werd voorafgegaan door de overwinning in de Vuelta in 1979.

Boogerd en Janssen over Dumoulin

Sinds 1980 hebben Nederlandse renners vergeefs een greep naar de macht gedaan in de drie grote rondes. Peter Winnen, Johan van der Velde, Steven Rooks en Erik Breukink lonkten een of meerdere keren naar de hoogste eer, maar konden hun missies toch nooit succesvol afronden. Dumoulin heeft, met zijn specialiteit de tijdrit vandaag op het programma, alle gelegenheid om de ban te breken.

Jan Janssen is onder de indruk van Dumoulin. "Hij heeft de afgelopen twee jaar grote stappen gezet. In de Vuelta was het (in 2015, red.) net niet. Steven Kruijswijk was het (in 2016, red.) in de Giro ook net niet. Maar dit is toch van een ander kaliber. Een stapje hoger."

Boogerd: droom zelfs van Dumoulin

Michael Boogerd, die zelf een vijfde plaats in de Tour de France van 1998 als beste klassering in een grote ronde heeft staan, denkt deze dagen nog maar aan één ding: Tom Dumoulin. "Ik heb gedroomd dat hij vijf ritten zou winnen. Toch bizar dat ik over Tom Dumoulin droom? Ik ga ermee slapen en sta ermee op. Ik wil het heel graag."

"Het gaat goed met de Nederlandse klassementsrenners", aldus Boogerd. "Daar hoef je niet over te discussiëren. Maar als het zo goed gaat, hoop je dat een van die gasten ook wint. Het zou sneu zijn als het niet zou lukken. Dan vraag ik me af of het ooit nog lukt."

STER reclame