De volle agenda van Thorsdottir: van turnhal naar acteerles
Eythora Thorsdottir, een van de Nederlandse blikvangers op de EK turnen, is van alle markten thuis. Schijnbaar moeiteloos combineert ze haar turncarrière met een studie Performing Arts bij de befaamde dansacademie Lucia Marthas. Het gevolg: een bomvolle agenda. Maar dat neemt ze op de koop toe: "Als je ergens passie voor hebt, dan heb je het er wel voor over. Het is gewoon mijn levensstijl geworden."
De dag van de 18-jarige Thorsdottir begint om 08.00 uur in de turnhal van SV Pax in Hoofddorp. Begeleid door haar trainer Patrick Kiens werkt ze een relatief lichte training af.
"Vandaag draait het om de basis. Een beetje clean turnen", vertelt ze. Dat lijkt gunstig, gezien het volle programma de rest van de dag. "Zo kan je het zien. Je kan ook zeggen: als je het zwaar hebt gehad in de training, ben je lekker warm en kun je doorgaan. Maar ik heb er zelf voor gekozen, het is geen probleem."
Even na 12.00 uur meldt Thorsdottir zich in hartje Amsterdam bij de dansacademie voor een balletles. Pianoklanken weerklinken in het met spiegels gedecoreerde lokaal, waar ze een uur lang privéles krijgt.
"Je zou denken dat ballet veel raakvlakken heeft met turnen. Dat is in de basis ook wel zo, maar het is zoveel zwaarder dan ik had verwacht. Je moet nog meer spannen dan bij turnen."
Leergierig tot en met
Regelmatig zet de docente de muziek stop om Thorsdottir instructies te geven. "Ze doet het heel goed", vertelt de docente. "Maar ik moet haar ook veel dingen afleren. Zij danst wat staccato. En de houding van het bovenlichaam is bij ons ook anders."
Maar in Thorsdottir treft ze een leergierige pupil. "Als ze wat zegt, wil ik het snel verbeteren. De basis moet hier zó precies zijn."
Na een uur vol oefeningen stapt Thorsdottir vermoeid het lokaal weer uit. "Je zou denken: ze is gewoon aan het huppelen, maar het is zoveel inspanning. Mijn benen zijn nu wel vermoeid."
Veel tijd om uit te rusten is er niet. Na de balletles volgt een wandeling naar een andere vestiging van Lucia Marthas, waar ze na een snelle lunch verwacht wordt voor acteerles.
Op dit moment dankt Thorsdottir haar bekendheid nog aan haar succesvolle turncarrière. Maar ooit hoopt ze furore te maken in de theaters. Ze ambieert een musicalcarrière. Twee passies gebundeld in één persoon.
"Turnen doe ik al van jongs af aan. Maar ik ging ook al op jonge leeftijd met mijn ouders naar musicals. Dat heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Ik vind het allebei geweldig."
De overstap is vaker gemaakt
De stap naar de theaterwereld is bij turners niet ongebruikelijk. Elvira Becks ging na haar turnloopbaan aan de slag bij Cirque du Soleil. Dat geldt ook voor Jeffrey Wammes, die al ruim een half jaar in Las Vegas actief is. Het verschil met Thorsdottir is dat zij nu al investeert in het leven ná het turnen.
"Ik wil me volledig ontwikkelen, een opleiding hebben afgerond. Ik sluit niet uit dat ik ooit in Cirque du Soleil terecht kom, maar ik houd het zo breed mogelijk", verklaart Thorsdottir.
In Lucia Marthas vond Thorsdottir een academie die meedenkt met haar turncarrière. In de weken voor de EK hoeft ze geen belastend lesprogramma te volgen, maar krijgt ze louter lessen die goed te combineren zijn met het turnen, of die haar zelfs helpen in de topsport.
Acteerlessen
Neem nu de acteerlessen. Trainer Kiens: "Ik denk dat die echt wel bijdragen om een betere performance op vloer neer te zetten. Dat kon ze al wel goed, ze heeft er talent voor. Maar talent wil je ook ontwikkelen. Dan wordt het alleen maar beter."
Het acteerlokaal bevindt zich op een steenworp afstand van het Museumplein. Met een groep ouderejaars worstelt Thorsdottir zich door een scène. Keer op keer, want docent Michiel Varga laat de groep spelen met de tekst, de intonatie.
"Je moet je heel erg verplaatsen in wat je aan het spelen bent", legt Thorsdottir uit. "Als je moet improviseren, dan moet je wel inspiratie hebben. En dat is nog nieuw."
Varga: "Eythora is iemand die alles heel netjes wil doen. Logisch met haar achtergrond. Maar dan moet ik wel zeggen: durf maar wat gekker, wat minder in het hokje. Durf er maar uit te springen. Dat probeer ik haar mee te geven."
Deze week gaat de studie bij Thorsdottir even naar de tweede plaats. De EK turnen in Cluj hebben dan de prioriteit. De negende plaats in de olympische meerkampfinale zou van haar op Europees niveau zomaar een medaillekandidate kunnen maken.
Maar na het EK investeert de 18-jarige alleskunner net zo lief weer in haar musicaltoekomst. "Ik zie mezelf niets anders doen dan dit, eigenlijk", zegt ze met een glimlach.