Jermaine Kearse maakt een onmogelijke catch voor de Seahawks
    Tom Brady en Julian Edelman vieren de winnende touchdown
    Tom Brady wordt gelauwerd na het winnen van de Super Bowl
    Patriots-coach Bill Belichick ontvangt de onvermijdelijke Gatorade-douche

De 49ste editie van de Super Bowl is gewonnen door New England Patriots. De ploeg van coach Bill Belichick won in Glendale voor het oog van ruim 70.000 toeschouwers met 28-24 van titelverdediger Seattle Seahawks.

Het is de vierde keer dat de Patriots met de Vince Lombardi Trophy aan de haal gaan. Net als in 2001, 2003 en 2004 was quarterback Tom Brady de held van New England en hij werd na de wedstrijd dan ook uitgeroepen tot waardevolste speler.

Brady rijgt records aaneen

In het University of Phoenix-stadion reeg Brady de records aaneen. Zo is hij de eerste quarterback die zes keer in de Super Bowl startte en de Amerikaan bracht met vier touchdown-passes zijn totaal in de Super Bowl op dertien en passeerde daarmee Joe Montana (elf).

Ook gooide hij dit duel maar liefst 37 succesvolle passes (record) en is hij naast Montana en Terry Bradshaw de enige quarterback met vier Super Bowl-ringen.

In het defensieve eerste kwart viel Brady nog op omdat er een pass van hem onderschept werd, waardoor een zeker lijkende score uitbleef. In het tweede kwart stond hij aan de basis van twee touchdowns, maar Marshawn Lynch en Chris Matthews trokken de stand gelijk: 14-14.

Opvallend genoeg had Matthews tot dit duel nog nooit een pass gevangen in de NFL. In deze wedstrijd lukte hem dat liefst vier keer.

Katy Perry stal de show tijdens de rust

Seattle verspeelt ruime voorsprong

Nadat popster Katy Perry in de rust voor het nodige vuurwerk had gezorgd, deden de spelers dit in het vervolg van de wedstrijd nog eens dunnetjes over.

In het derde kwart liep Seattle uit naar 24-14 en leek het duel gespeeld, want in de Super Bowl was slechts twee keer een achterstand van tien punten goedgemaakt. Twee touchdown-passes van Brady zorgden er echter voor dat de wedstrijd toch nog op zijn kop stond.

In de laatste twee minuten kwam Seattle nog ijzersterk opzetten, maar vlak voor de endzone ging het mis voor de Seahawks door een fraaie onderschepping van Malcolm Butler. Er ontstond daarna op het veld nog een flinke knokpartij, maar dat kon de vreugde niet meer bederven voor de Patriots.