Nyck de Vries in actie in Bahrein FIA

In de schaduw van Max Verstappen maakt een 22-jarige Fries dit weekend zijn debuut in de Formule 2, de raceklasse net onder de Formule 1. Nyck De Vries staat al een paar jaar onder contract bij Formule 1-team McLaren en is ondergebracht bij het Italiaanse team Rapax. Het moet zijn springplank worden naar de koningsklasse van de autosport.

Max Verstappen debuteerde op zijn zeventiende in de Formule 1, rond die leeftijd zat jij ook al tegen de F1 aan. Vind je het jammer dat het wat langer duurt?

"Ik kan me voorstellen dat mensen vinden dat het bij mij een beetje lang duurt, maar dat zegt in mijn ogen weinig. Iedereen bewandelt een ander pad en soms gebeuren er dingen waar je niets aan kunt doen. Ik had de pech dat het Formule Renault 3.5 kampioenschap kwam te vervallen. Dat gebeurde precies in het jaar dat ik het had kunnen winnen.

"Als alles mee had gezeten was ik vorig jaar al klaar geweest voor de Formule 1 en was ik nu misschien al reservecoureur geweest. Maar daar doe je niks aan. Ik ben nu heel blij met deze kans in de Formule 2. Die ga ik proberen te grijpen."

Wordt dit het jaar van de waarheid?

"Ik heb een contract voor een jaar, maar wil dit seizoen vooral competitief zijn. Ik moet aantonen dat ik deze kans in de Formule 2 verdien en dat de mensen die vertrouwen in me hebben goed zitten. Ik trek er twee jaar voor uit. Dat is best gebruikelijk. Dan zou het dus in 2018 erop of eronder zijn voor m'n kansen in de Formule 1. Voor m'n 25ste moet het gebeuren."

Nyck de Vries en Max Verstappen ANP

Heb je een manager?

"Nee, ik doe bijna alles zelf en kan eventueel m'n vader om advies vragen. Ook bij het sluiten deze Formule 2-deal met het Rapax-team was ik nauw betrokken. Toen ik 18 werd, ben ik zelf gaan reizen en heb ik geleerd alles op eigen houtje te doen. Uiteindelijk denkt iedereen in z'n eigen belang.

"Het is naïef om te denken dat mensen alles doen voor jouw toekomst. McLaren denkt in eerste instantie aan McLaren, dat is logisch. Autosport is een harde wereld. Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen. Daarom is het extra mooi dat dit me is gelukt."

Ik ben meer betrokken bij het team F1-team van McLaren dan ooit tevoren.

Nyck de Vries

Ben je nog vaak op het hoofdkwartier van McLaren in Engeland?

"Ja. Ik ben zelfs meer betrokken bij het team dan ooit tevoren. Ik zit voor McLaren veel in de simulator. Wij assisteren met het ontwikkelen van de Formule 1-auto, het ontwikkelen van updates en zo. Ik lever dus echt een kleine bijdrage aan het team, zelfs tijdens grand prix-weekends. Dat doe ik met een paar andere coureurs, maar Oliver Turvey en ik verrichten het meeste werk."

2015: racetalenten Beitske Visser en Nyck de Vries dienen zich aan

Je collega Fernando Alonso laat de Grand Prix van Monaco schieten omdat hij de 500 mijl van Indianapolis wil rijden. Ben jij enig moment in beeld geweest als vervanger?

"Nee, dat zou zeer onverstandig zijn. Monaco is denk ik het moeilijkste circuit om te debuteren als Formule 1-coureur. Het is logisch dat McLaren Jenson Button terughaalt. Hij heeft ervaring en kan zo weer instappen. En als het even tegenvalt: in de Formule 1 heb je vrije trainingen van anderhalf uur. Dat komt dus wel goed."

Ben je bijna klaar voor de Formule 1?

"Ach, wat is de definitie van klaar zijn. Als je een kans krijgt, moet je hem pakken. Als zich een kans aandient, heb je geen keus. De hamvraag is: wanneer gelooft iemand in je en wanneer geeft iemand je de kans? Het is aan mij om me waar te maken. Daarom ben ik hier in Bahrein. De start van een nieuw hoofdstuk. Ik ga er met Rapax wat moois van maken."

2013: Karttalent De Vries bekeurd bij 'wegdebuut'

STER reclame