NOS VoetbalAangepast

NOS-drieluik schetst de macht van Blatter

Blatter versus Europa

Nieuwsuur zendt vanavond het eerste deel uit van een drieluik over FIFA-voorzitter Sepp Blatter en zijn uitdagers in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA.

De Zwitser hoopt op 29 mei voor de vijfde maal te worden verkozen tot machtigste man in het internationale voetbal. De laatste twee keer had hij geen tegenkandidaat, maar volgende week gaat een drietal de strijd met hem aan.

Een team van NOS Sport volgde Blatter en zijn tegenstanders in de afgelopen maanden. Prins Ali bin Al-Hussein, Luis Figo en Michael van Praag probeerden stemmen te trekken bij de bijeenkomsten van continentale federaties. Blatter weigerde officieel campagne te voeren, maar was bij de congressen aanwezig als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

“Blatter komt vaak in het nieuws als de man van de rare ideeën, bizarre uitspraken en ook wordt hij vaak in verband gebracht met corruptie. Het beeld bestaat van een soort gekke opa, waar iedereen vaak een beetje om moet lachen. Maar waarom is Blatter al zo lang de baas van de FIFA? Hoe speelt hij dat machtsspel? Dat was het uitgangspunt van ons onderzoek”, legt Edwin Schoon uit, een van de samenstellers van het drieluik.

Sepp Blatter heeft drie tegenkandidaten in de voorzittersverkiezing.

De makers van de reportages spraken veel mensen die met Blatter hebben gewerkt, zoals vice-voorzitter Jim Boyce en oud-assistent Jerome Champagne. Ook de tegenkandidaten Michael van Praag en Luis Figo komen aan het woord.

“Van iedereen hoor je dat hij een charmante man is, maar ook iemand met een enorme discipline. Hij is een keiharde strateeg als het om de macht gaat”, zegt Schoon. “Uiteindelijk werd duidelijk dat het werkelijke verhaal de strijd tussen Blatter en West-Europa is. Dat komt telkens terug en werd dus de rode draad.”

De drie reportages in Nieuwsuur zijn onderdeel van de special 'Blatter versus Europa' die komende zondag om 16.55 uur wordt uitgezonden in Studio Sport op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl