Jan Peters van NEC tot De Treffers
NOS Voetbal

Clubheld Peters staat voor dilemma

Jan Peters vierde op 18 augustus dit jaar zijn zestigste verjaardag. Het grootste deel van zijn leven bracht de 31-voudig international door bij twee clubs, De Treffers uit het voetbalgekke dorp Groesbeek en NEC uit de grote stad Nijmegen, zo'n tien kilometer verderop.

Donderdag staan de twee Gelderse clubs tegenover elkaar in de KNVB-beker. Peters is erbij, als toeschouwer. "De wedstrijd leeft enorm, is het praatje van de dag", aldus de geboren Groesbeker, die begon bij amateurclub Germania.

"Ik verwacht zo'n drieduizend toeschouwers. Iedereen heeft er zin in en is benieuwd. Laten we uitgaan van een mooie happening en een mooie sfeer. Het is geen risicowedstrijd, waardoor er maar weinig politie nodig is. Supporters van beide kampen zitten naast elkaar. Rivaliteit is er niet. Veel mensen in Groesbeek hebben ook een seizoenkaart voor NEC."

Belangrijk voor beide kampen

Groesbekers speelden door de jaren heen een belangrijke rol bij NEC en daarvan is Peters toch wel het bekendste voorbeeld. Niet voor niets werd hij in een enquête onder de Nijmeegse bevolking uitgeroepen tot NEC'er van de twintigste eeuw.

Als speler van NEC, destijds uitkomend in de eerste divisie, debuteerde hij in Oranje en ten tijde van zijn twee historische goals op Wembley tegen Engeland (februari 1977, 0-2) was Peters ook nog actief voor de Nijmeegse club. In de zomer van dat jaar vertrok Peters naar AZ '67 en na daaropvolgende Italiaanse avonturen bij Genoa en Atalanta keerde Peters in 1986 terug bij NEC.

Peters sloot zijn spelersloopbaan af bij De Treffers, met de algehele landstitel voor amateurs in 1991 als climax. "Ik heb alle belangrijke titels van Nederland gewonnen", stelt Peters trots. "Met AZ de landstitel en met NEC de titel in de eerste divisie."

Peters, van NEC tot De Treffers

Na zijn actieve loopbaan werd Peters trainer bij Sint Jan en in 1995 keerde hij als coach terug bij De Treffers. Opnieuw werd hij met de Groesbeekse club algeheel amateurkampioen, in 1998. Tijdens zijn tweede periode als trainer van De Treffers, van 2004 tot 2006, boekte hij weer succes, met de afdelingstitel van 2005.

De afgelopen jaren is Peters als lid van de technische commissie nog betrokken bij De Treffers. Met de andere leden en de trainer evalueert hij meerdere keren per seizoen en wordt er vooruit gekeken naar het volgende seizoen.

Hij bezoekt nog trainingen, hoewel niet meer zo vaak als voorheen, en is altijd present bij thuiswedstrijden op Sportpark Zuid. Bij uitwedstrijden kiest hij regelmatig voor een bezoek aan NEC, de huidige koploper van de eerste divisie.

Ik kan het nog steeds niet begrijpen dat NEC vorig jaar met dat materiaal is gedegradeerd

Jan Peters

"Beide clubs doen het goed", aldus Peters. "De Treffers is na een teleurstellende start goed bezig in de Topklasse. Ze staan nu derde. Ik ben benieuwd. Normaal gesproken hebben ze geen kans. Het tempo van NEC is te hoog."

"NEC heeft een goede verdediging en scoort makkelijk", aldus Peters. "Thuis zijn ze heer en meester, maar ik ben een beetje bang voor de winterstop. Ik vraag me af of ze spelers als Alireza Jahanbakhsh, Kevin Conboy en Rens van Eijden, die graag weg willen, kunnen behouden. De grote concurrent Roda JC gaat geen spelers verliezen."

"Eeuwig zonde dat NEC nu in de eerste divisie speelt. Die club hoort gewoon in de eredivisie. Ik kan het nog steeds niet begrijpen dat ze vorig jaar met dat materiaal zijn gedegradeerd. Niet leuk om tegen FC Emmen en FC Den Bosch te spelen als je tegen Ajax en Feyenoord gewend bent."

Onderlinge ontmoetingen

De Treffers speelde sinds de invoering van het betaalde voetbal zes keer in de KNVB-beker tegen NEC. Zes keer gingen de profs uit Nijmegen met de zege aan de haal.

Peters was in augustus 1997 coach van De Treffers toen de Groesbekers in eigen huis met 4-0 onderuitgingen. Kryszstof Bociek, Anton Janssen en Marcel Koning (2x) scoorden voor de Nijmegenaren en Ulrich Cruden van NEC kreeg rood. Veel weet Peters niet meer van die wedstrijd. "Ik weet alleen dat we kansloos waren."

De andere vijf ontmoetingen zag Peters als toeschouwer of thuis voor de buis. Donderdag hoopt hij als toeschouwer vooral op een spannend duel. Zijn favoriet? "Ik ben eigenlijk voor de underdog. Daarom hoop ik op een sensatie. Laten de mensen niet denken dat ik een hekel heb aan NEC, integendeel. Ik hoop alleen dat De Treffers niet afgeslacht worden. Dat kan namelijk ook weer invloed hebben op de competitie. Aan een oefening voor aftrappen hebben ze niets."

Eerdere bekerduels De Treffers-NEC in betaald voetbal

DatumWedstrijdUitslag
10 november 1993De Treffers-NEC 1-3
27 augustus 1997De Treffers-NEC 0-4
02 september 1998De Treffers-NEC0-5
11 augustus 2000NEC-De Treffers2-1
14 augustus 2001NEC-De Treffers 3-2
31 oktober 2007De Treffers-NEC 1-5

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl