Marco van Basten (l) en John van den Brom

Eerste zege AZ onder Van den Brom

AZ heeft zijn eerste zege geboekt onder coach John van den Brom. De Alkmaarders waren in de derde ronde van de KNVB-beker veel te sterk voor de amateurs van GVVV uit Veenendaal: 0-5.

Het was de vierde wedstrijd voor Van den Brom, na remises tegen FC Twente en FC Groningen en een nederlaag tegen PSV.

In Veenendaal gaven Nemanja Gudelj en Jeffrey Gouweleeuw AZ al na zeventien minuten een comfortabele voorsprong. De ploeg liep uiteindelijk uit naar 0-5. Spits Aron Jóhannsson maakte zijn rentree, maar vond nog niet het net. Hij werd na een uur gewisseld voor Viktor Elm.

PEC Zwolle, Groningen, Cambuur

Streekderby PEC Zwolle - HHC Hardenberg was ook vrij snel beslist door twee treffers van Thomas Lam in het eerste kwartier. De Fin maakte in de 31ste minuut zijn hattrick vol, waarna de thuisploeg uitliep naar 6-1. Voor HHC redde Sargon Gouriye de eer. FC Groningen boekte van de eredivisionisten de grootste overwinning. Flevo Boys uit Emmeloord kreeg op eigen veld acht treffers om de oren: 1-8. De helft van die productie kwam op naam van Michael de Leeuw. Voor de amateurs scoorde Paul Bergtop. Cambuur had een verlenging nodig tegen de amateurs van Scheveningen, dat in blessuretijd verder moest met tien man na de tweede gele kaart van Levi Schwiebbe. Pas in de 106de minuut opende Bartholomew Ogbeche de score. Bob Schepers bepaalde in de 121ste minuut de eindstand: 2-0.