Max Verstappen op Albert Park AFP

Max Verstappen begint de eerste race van het Formule 1-seizoen morgenochtend vanaf de vijfde plaats. Tijdens de kwalificatie op Albert Park in Melbourne kon de Nederlander zich niet mengen in de strijd om de voorste startrijen. 

Dat gevecht werd geleverd door de coureurs van Mercedes en Ferarri. Lewis Hamilton toonde zich de snelste van het stel en veroverde de eerste poleposition van het jaar. Sebastian Vettel start van P2 en de Finnen Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen staan op de tweede startrij.

Verstappen tevreden

Verstappen kende geen vlekkeloze aanloop naar de kwalificatie. Tijdens de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag worstelde hij met de afstellingen van zijn Red Bull en kwam hij niet tot het gewenste aantal rondes omdat hij een bocht miste.

Ook tijdens het eerste deel van de kwalificatie (Q1) liet hij via de boordradio weten dat zijn auto nog niet geheel vertrouwd voelde, maar afgezien van de veel snellere Mercedessen en Ferrari's wist hij de rest van het veld achter zich te houden.

En dat stemt hem tevreden. "We zijn duidelijk het derde team en we hadden dit weekend alleen maar problemen, dus eigenlijk is de vijfde plaats beter dan verwacht." 

Max Verstappen EPA

Voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo waren de druiven zuur. De Australiër ging voor eigen publiek in de fout toen hij iets te enthousiast een bocht aanviel. Zijn wagen raakte van de baan, waardoor Ricciardo in het laatste deel van de kwalificatie (Q3) geen tijd meer kon neerzetten. Hem wacht dus de tiende startplek.

"Ik baal enorm, ook voor de fans. Maar fysiek ben ik in orde. Alleen mentaal nog niet. Ik moet mezelf nu resetten voor de race van morgen", aldus Ricciardo.

Wehrlein niet van start

Ook werd duidelijk dat Pascal Wehrlein de start aan het seizoen aan zich voorbij moet laten gaan. De Duitser is nog onvoldoende hersteld van een rugblessure die hij begin dit jaar opliep bij een race-evenement in Miami.

Wehrlein wordt dit weekend bij Sauber vervangen door de Italiaan Antonio Giovinazzi, die de zestiende tijd noteerde.

Startopstelling GP Australië NOS
Kwalificatie GP Australië

STER reclame