ANP

De tests zijn voltooid, de bolides zijn gereed, de coureurs topfit. Komend weekeinde begint het Formule 1-seizoen met de Grand Prix van Australië in Melbourne. En dus begint het koffiedik kijken. 

Ook Formule 1-kenner Jan Lammers heeft goed gekeken naar de resultaten van de testsessies in Barcelona in de voorbije weken. De vraag die iedere Nederlandse Formule 1-fan op de lippen brandt, is natuurlijk: wordt Max Verstappen wereldkampioen?  

"In potentie kan alles", zegt Lammers, die echter wil waken voor te veel optimisme. "Red Bull zal er weer goed bij zitten. Met Mercedes en Ferrari zullen ze waarschijnlijk wel weer de topzes gaan bezetten."

Kan Max Verstappen wereldkampioen worden?

Bij Red Bull binden Max Verstappen en Daniel Ricciardo de strijd aan met Mercedes en Ferrari, maar ook met elkaar. "Ricciardo en Verstappen maken elkaar beter", stelt Lammers. "Dat Red Bull de plek van Ferrari (als uitdager van Mercedes, red.) heeft overgenomen, is te danken aan die twee."

Jan Lammers kijkt vooral uit naar de kwalificaties. Daarin wordt duidelijk wie de beste en de verstandigste is van de twee ploeggenoten. "Dat wordt echt een mentaal spel. We hebben Max leren kennen als iemand die mentaal heel sterk is. Maar Ricciardo is ook heel erg goed. Het wordt een strijd der giganten."

Ricciardo vs Verstappen: teamgenoten en concurrenten

Verstappen en Ricciardo zijn volgens Lammers echte persoonlijkheden, coureurs die met een spectaculaire rijstijl de Formule 1 kleur geven. En dat is volgens de NOS-analist nodig ook, want door alle technische vooruitgang is het voor coureurs steeds moeilijker geworden zich te onderscheiden in de Formule 1. 

"Vroeger kon je de auto en de coureur aan het geluid herkennen. Als je er nu een hebt gehoord, heb je ze allemaal gehoord", aldus de romanticus Lammers. "Dat is wel een gemis."

Formule 1-auto's gaan steeds meer op elkaar lijken

STER reclame