Jo-Wilfried Tsonga heeft de 44ste editie van het ABN Amro-toernooi gewonnen. De Fransman kraakte in de finale de Belg David Goffin met 4-6, 6-4, 6-1. Hij veroverde in Rotterdam zijn dertiende ATP-titel.

Tsonga overklast Goffin in derde set en wint ABN Amro-toernooi Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 31-jarige Fransman speelde aanvankelijk slordig en de beweeglijke Goffin pakte mede daardoor met slim tennis de eerste set.

Tsonga, in 2011 verliezend finalist in Rotterdam, kwam vervolgens op gang, wist zijn foutenlast terug te dringen en bracht met aanvallend spel het duel weer in evenwicht. Nadat hij zijn vijfde setpunt had benut, was het 1-1 in sets.

Pijp is leeg

Bij de vijf jaar jongere Belg was de pijp daarna leeg. Goffin, die na de finale vorige week in het Bulgaarse Sofia zijn tiende partij in twaalf dagen afwerkte, stond voor de achtste keer in zijn carrière in een ATP-finale. Slechts twee keer wist hij de hoofdprijs op te eisen.

Uniek beeld: ABN Amro-toernooi door de ogen van ballenkinderen

Troost voor Goffin is dat hij de nummer tien van de wereld wordt, een positie die geen Belg voor hem ooit heeft bereikt. Hij maakt daarmee zijn debuut in de mondiale toptien.

Tsonga droeg tijdens de prijsuitreiking de titel op aan zijn begeleiding. "Ik wil mijn team bedanken voor de steun. Ik ben niet de makkelijkste jongen, maar jullie houden altijd het vertrouwen in mij. Bedankt daarvoor."

Goede vrienden

"Ik heb de afgelopen maanden veel met David opgetrokken, het is een goede vriend. Dus het was tof dat we samen in de finale stonden", sprak de winnaar breedlachend. 

Tsonga keek nog eens goed om zich heen in Ahoy, nadat ook zijn naam op de befaamde boarding was verschenen tussen alle winnaars van het toernooi. "Arthur Ashe, Björn Borg, Jimmy Connors, Boris Becker en nu Tsonga. Heel fijn om daartussen te staan."

STER reclame