Tallon Griekspoor ABN Amro WTT/Henk Koster

Genieten en leren. Dat is wat Tallon Griekspoor dinsdagmiddag vooral wil doen bij zijn enkelspeldebuut op het ABN Amro-toernooi. "Voor het eerst een partij met heel veel publiek, best gaaf."

De 20-jarige Griekspoor kreeg vorige week een telefoontje van directeur Richard Krajicek. Of hij de wildcard van de geblesseerde Tim van Rijthoven wilde overnemen. "Het kwam niet helemaal als een verrassing", bekent het in Haarlem geboren tennistalent.

"Ik ben vrij close met Tim en ik wist dat hij geblesseerd was. En er werd toen gezegd dat ik de wildcard misschien kon overnemen."

Griekspoor is de nummer 317 van de wereld en speelt zijn partijen doorgaans op een lager niveau voor een handvol toeschouwers in Turkije, Letland of Bahrein. Dinsdag staat hij ineens voor een man of vijfduizend te tennissen. "Of ik nu zenuwachtig ben? Niet echt, het wordt een mooie uitdaging en ik zal mijn stinkende best gaan doen."

Kevin, Scott en Tallon

Hij is de jongste van drie broers die op het hoogste niveau acteren. Samen met Kevin en Scott jaagt Tallon zijn dromen achterna. "Een bijzondere situatie inderdaad. We trainen met z’n drieën in België bij Kristof Vliegen (een voormalig proftennisser, red.)", aldus Griekspoor. 

Dat klinkt logistiek niet als een optimale situatie voor iemand die in het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep woont. "Dat klopt, soms train ik in Antwerpen of Brussel. Maar we leren veel van Kristof, en soms komt hij ook naar Amsterdam, dus het is best vol te houden."

Griekspoor wordt door insiders als de talentvolste van de drie beschouwd. Hij blijft echter bescheiden als hij hierop reageert. "Mijn broers zijn een tijd geblesseerd geweest, ze zijn aan het terugkomen."

Toch rust er druk op zijn schouders. Griekspoor wordt met zijn trainingsmaatje Tim van Rijthoven gezien als de toekomst van het Nederlandse tennis. Ga er maar aanstaan. 

"Je moet ermee omgaan. Sinds Tim en ik een keer voor de Davis Cup zijn geselecteerd (in 2015, red.) heb ik dat weleens gehoord, ja."

"Ik blijf er kalm onder. Ik train gewoon elke dag en geef honderd procent. Meer kan ik ook niet doen."

Haarhuis tipt Krajicek

Toernooidirecteur Richard Krajicek is onder de indruk van het potentieel van Griekspoor. "Een jongen met een goede service en een harde werker. Ik heb hem hier op het toernooi ook al spannende wedstrijden in het dubbelspel zien spelen."

Toch zocht hij vorige week wel even contact met Davis Cup-captain Paul Haarhuis wie hij moest benaderen om de wildcard van Tim van Rijthoven over te nemen. "Paul schoof direct Griekspoor naar voren."

STER reclame