Sven Kramer heeft zijn goud op de 10 kilometer binnen ANP

Zo zien we Sven Kramer niet vaak. De 30-jarige Fries is gewend om wedstrijden te winnen, maar zoals hij zijn goud op de 10 kilometer bij de WK afstanden veiligstelde had zelfs hij zelden meegemaakt. "Ik ben hier heel blij mee", glunderde Kramer na afloop.

Kramer voltooide zijn race in een waanzinnige tijd: 12.38,89. Hij verbeterde daarmee zijn bijna tien jaar oude Nederlandse record en bleef slechts 2,59 seconden boven het wereldrecord van Ted-Jan Bloemen. Toch was hij toen nog niet zeker van de zege. Jorrit Bergsma moest nog in actie komen.

Bergsma reed lange tijd onder het schema van Kramer, maar een paar rondes voor het einde stortte hij helemaal in. "Natuurlijk begint Bergsma strak, hij weet de tijd van mij, uiteindelijk houdt hij het niet vol. Dat was top."

Kramer keek niet

Maar dat Bergsma het niet haalde, had Kramer in eerste instantie helemaal niet door. Hij had zich opgesloten in de kleedkamer, waar geen tv-scherm aanwezig was. Hij kon de spanning niet aan en dacht nog na over zijn eigen race. Kramer was na zijn recordtijd zelfs een beetje kritisch.

"Ik zat in de kleedkamer. Ik dacht eerst: ik heb niet hard genoeg gereden. Paar keer een slappe 30,5. Ik dacht: kut. Uiteindelijk kon ik 'm rond die 30,0 houden en nog eindigen in de 29", zei Kramer over zijn race.

Nadat duidelijk werd dat Bergsma niet onder de tijd van Kramer ging rijden, bestormden ploeggenoten van Kramer de kleedkamer. "We hebben net wel even de kleedkamer afgebroken. Ik ben hier echt blij mee. Ik had geen tv-scherm in de kleedkamer, maar ze kwamen schreeuwend de kleedkamer binnen. Toen wist ik dat het goed zat."

Of ik vandaag de slimste was? Dat weet ik niet. Wel de beste.

Sven Kramer

Kramer prolongeert zijn wereldtitel op de 10.000 meter. Over een jaar hoopt hij ook de olympische race te winnen. De titel die nog ontbreekt op zijn palmares. "Of ik vandaag de slimste was? Dat weet ik niet. Wel de beste. Qua spanning en qua race was dit het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt."

Kramer komt zondag ook nog in actie bij de WK afstanden. Dan staat de 1.500 meter op het programma. Nu snel alle verplichtingen doen en dan naar bed. Morgen nog de 1.500 meter. Dat kan zeker. Het is wat anders, maar ik ga het gewoon doen."

STER reclame