NOS SchaatsenAangepast

'Supertrotse' Nuis: moest mijn kop koel houden

Nuis: dit was bijna de perfecte race

"Ik heb al een paar keer kippenvel gehad. Het voelt raar, heel gek..." Kjeld Nuis kan het kort na zijn race nog amper geloven. Het is hem eindelijk gelukt: goud veroveren op de 1.000 meter bij de WK afstanden. Na twee keer zilver (2011, 2012) en twee keer brons (2015, 2016) heeft Nuis nu ook zijn eerste grote internationale titel te pakken.

"Dit heb ik nog nooit gedaan en daar ben ik supertrots op. Het is de bevestiging van dat ik het hele jaar al de beste ben", vertelt Nuis. "Hier doe je elke dag zo je best voor. Op dit moment moest het gebeuren. Maar ik dacht bij mezelf: hou je kop nou maar koel. Het moet nu lukken."

'Bijna de perfecte race'

Op zijn race had Nuis weinig aan te merken. "Het was op de laatste bocht na bijna de perfecte race. Nog een klein missertje bij de start, maar dat maakt allemaal niet uit. Het gat met de nummer twee (0,28 op Vincent De Haitre, red.) is lekker, ik heb ze niet op een honderdste gepakt ofzo. Dit is goed, gewoon zo doorgaan."

Net als Jan Smeekens, die vrijdag goud veroverde op de 500 meter, was het dus ook voor Nuis eindelijk raak. "Ik heb ook zoveel respect voor Jan. Het eerste wat hij gister zei toen ik hem aan de telefoon had was: 'bedankt voor de hele dag inwerken samen'. Zo'n gentleman. Daar haal je ook inspiratie uit. We hebben het super gedaan samen", aldus Nuis.

Verbij: heb er het beste van gemaakt

Ook Kai Verbij haalde het podium op de 1.000 meter. Met een bronzen medaille was hij gematigd tevreden. "Ik heb er het beste van gemaakt. Het podium halen is altijd mooi. Voor nu is het goed. Het is niet leuk om derde te worden, maar ik heb nog een jaar. Hopelijk kan ik nog meer progressie maken en kan ik op de Spelen meedoen voor het goud", luidde zijn reactie.

WK afstanden: 1.000 meter (m)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl