NOS SchaatsenAangepast

Kramer is zelfverzekerd, maar Blokhuijsen groeit weer

Kramer: voelt als tweede fase van mijn carrière

Sven Kramer ligt op koers voor zijn negende Europese titel allround. Na een degelijke 500 meter legde de Fries gisteren een weergaloze 5.000 meter op het ijs van Thialf. Naaste concurrent Jan Blokhuijsen rijdt ook een ijzersterk toernooi, maar Kramer lijkt momenteel in de vorm van zijn leven.

"Ik ben heel goed in vorm, zeker. Ik ben dit jaar beter dan in de laatste jaren", constateert Kramer. "Het voelt een beetje als de tweede fase in mijn carrière. Ik heb een moeilijke periode gekend, met veel blessureleed en ups en downs. Maar nu gaat het gewoon heel erg goed en dat maakt de sport leuker. En dat is toch waar ik het voor doe", aldus een opgetogen Kramer.

De titelverdediger gaat de slotdag van de EK allround in met 0,75 voorsprong op Blokhuijsen op de 1.500 meter. Een afstand waarop hij dit seizoen ook al indruk heeft gemaakt. "Dat is gewoon heel erg lekker. Ik wil nu gewoon twee goede afstanden rijden, dan moet het genoeg zijn", stelt een zelfverzekerde Kramer.

Ook Jan Blokhuijsen liet zich na een lange mindere periode weer eens van zijn beste kant zien in Thialf. Met 6.16,86 noteerde hij de tweede tijd op de 5.000 meter. "Het begint er weer op te lijken. Een 6.16 heb ik al een aantal jaren niet laten zien."

"Het is mooi dat ik dat op dit moment doe. Ik ben blij dat ik weer aan het groeien ben", aldus Blokhuijsen, die sinds eind 2013 nooit meer zo snel was als zaterdag in Thialf.

Jan Blokhuijsen is blij na zijn 5.000 meter, terwijl Kramer nog aan zijn rit moet beginnen

Ook in het tussenklassement staat de 27-jarige Blokhuijsen, die in 2014 de Europese titel greep, tweede. Het verschil met Kramer voor de 1.500 meter is minder dan een seconde.

Kan Blokhuijsen misschien zelfs nog dichter bij de achtvoudig Europees kampioen in de buurt komen? "Ik ga ervoor strijden, hem het vuur na aan de schenen leggen", belooft Blokhuijsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl