NOS Voetbal

Mooiste reportages 2016: Ayolt Kloosterboer

In de laatste dagen van 2016 kiezen de verslaggevers van NOS Sport hun mooiste reportage van het jaar. Vandaag: Ayolt Kloosterboer. Hij kiest voor zijn interview met Sepp Blatter.

Sepp Blatter voelt zich verantwoordelijk, maar niet schuldig

"Ik dacht meteen aan dit interview. Het is zó uniek om zo'n man te kunnen interviewen. Je moet echt redacteur Arjan Dijksma noemen. Hij heeft zeer intensief lobbywerk verricht. We vlogen naar Zürich met de afspraak dat we vijftien tot twintig minuten met Blatter hadden. Het werd een uur en dat kwam denk ik - en ik weet: dat klinkt heel arrogant - omdat ik hem op de juiste manier benaderde."

"Ik had al veel interviews met Blatter gelezen en bekeken. Het is een beetje de gewoonte geworden om er flink in te hakken bij die man. Want: hij is corrupt. Blatter is echter door de wol geverfd en pareert die aanvallen moeiteloos. Daar bereik je dus niks mee, maar ik kreeg links en rechts wel steeds het advies om hem toch flink aan te pakken. De avond voor het interview dacht ik: nee, dat ga ik niet doen. Zo ben ik niet. Ik wilde in gesprek komen met hem."

"Het interview begint heel menselijk, want Blatter is niet puur slecht. Dat is niemand. Hij heeft 41 jaar van zijn werkzame leven aan de FIFA gegeven. Dat mag je niet vergeten. Hij heeft het voetbal tot in de verste uithoeken van de wereld gebracht, maar nooit een fatsoenlijk afscheid gekregen. Hij is gewoon uitgekotst. Dat vind ik oprecht sneu voor hem. De eerste minuut van de reportage gaat daar ook over. Ik heb daar best kritiek op gehad, maar verderop in het interview ontkom ook ik niet aan de corruptie."

"Ik zei hem: u heeft leiding gegeven aan een corrupte organisatie. Dat is een feit. Daar heeft u niets aan gedaan. Dus, of u bent zelf corrupt, of u bent incapabel geweest. En ik bracht zijn verantwoordelijkheidsgevoel ter sprake. Toen liet hij zijn ware gezicht zien. Er viel een stilte en we keken elkaar indringend aan. Toen kon hij zich niet meer beheersen en haalde onverwacht uit, als een giftige slang. Mooi moment. Daarna was het interview snel afgelopen..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl