Annette Gerritsen met haar zilveren olympische medaille in 2010 ANP

Annette Gerritsen heeft besloten een punt te zetten achter haar loopbaan. De 31-jarige schaatsster, die de laatste jaren weinig sportieve hoogtepunten kende, maakte haar keuze wereldkundig bij de NOS tijdens het wereldbekerweekend in Thialf.

"Ik heb heel lang geprobeerd om terug te komen", vertelde een opgeluchte Gerritsen. "Pyeongchang is altijd mijn doel geweest. Maar met alle blessures is dat niet meer realistisch. Het is gewoon genoeg geweest."

Gerritsen kondigt afscheid aan: het is genoeg geweest

Gerritsen, die de seizoensstart miste door een kniekwetsuur, ondervindt al enige tijd hinder van blessures en de laatste jaren wist ze geen moment meer haar vorm van vorig decennium te benaderen. Ook werd ze geplaagd door de ziekte van Pfeiffer.

Spelen

De schaatsster uit Ilpendam beleefde haar hoogtepunt op de Olympische Spelen van 2010, waar ze zilver veroverde op de 1.000 meter. In 2012 werd ze nog vijfde op de WK sprint, maar daarna vielen er weinig tot geen successen meer te vermelden.

Sinds de zomer van 2015 kwam Gerritsen uit voor Team Afterpay, maar die samenwerking bleek geen vruchtbare.

"Ik ben heel trots op mijn carrière", aldus Gerritsen. "Ik houd van schaatsen en ik blijf ook schaatsen, maar niet meer professioneel."

De carrière van Annette Gerritsen zit erop

Generatiegenoot Ireen Wüst zag de aankondiging niet aankomen. "We hebben samen vanuit Jong Oranje hele mooie dingen beleefd", vertelt Wüst. "Ik ga haar zeker missen. Het is ook heel jammer. Ze is zo'n groot talent".

Vrees voor een plotseling afscheid van Wüst hoeven we niet te hebben: "Ik was nog niet van plan te stoppen, nee."

Wüst gaat Gerritsen missen: ik ben nog niet van plan te stoppen

STER reclame