Technisch directeur Cats van KNZB: de luxe is eraf
Hij zit net als technisch directeur bij de zwembond. Maandag kreeg André Cats te horen dat sportkoepel NOC*NSF de jaarlijkse bijdrage aan de KNZB verlaagt. Komend jaar krijgt de zwembond 1.260.000 euro van NOC*NSF. Op weg naar de Spelen van Rio, waar de zwemmers in het bad slecht presteerden, lag dat bedrag op 1,5 miljoen euro. "De luxe is eraf", reageerde Cats op het nieuws.
Nuancering korting
De zwembond veroverde in Rio wel twee keer goud, maar dat gebeurde in het open water. In het bad bleven de prestaties ver achter bij de verwachtingen. Toch heeft de mindere bijdrage aan de KNZB een nuancering nodig, stelde technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF. "Het is te makkelijk om de korting terug te voeren op de prestaties in Rio. We steunen de talentontwikkeling in de jongste groep niet meer."
Cats ziet de weg van de zwemmers richting de Spelen van Tokio in 2020 niet in gevaar komen. "Het is niet luxe, maar met deze bijdrage kunnen we een programma samenstellen dat wel mogelijkheden biedt voor Tokio. Bij mij overheerst zeker geen teleurstelling. Er is in goed overleg met NOC*NSF een reële begroting opgesteld."
Bij de boksbond overheerst een goed gevoel. Het zilveren succes van Nouchka Fontijn in Rio en de olympische kwalificatie van Peter Müllenberg en Enrico Lacruz bij de mannen hebben ervoor gezorgd dat de bond komend jaar veel meer geld krijgt. De bijdrage was 73.500 euro en gaat nu naar 185.000 euro.
Nieuwe status
Bondscoach Hennie van Bemmel reageerde opgetogen. "De resultaten hebben geleid tot vertrouwen. We zijn beloond voor rust in de tent die we hebben gecreëerd. Een man en een vrouw op de Spelen werd gezien als zeer ambitieus. Het werden uiteindelijk drie boksers, die ook naar behoren hebben gepresteerd."
Directeur Peter Bonthuis van de boksbond ziet het voordeel vooral in de indeling door NOC*NSF. "Belangrijkste is dat we van de projectstatus naar olympisch programma gaan. Nu kunnen we onder meer full-time coaches aanstellen."
Honk- en softbal
Van de vijf nieuwe sporten op het olympisch programma profiteert vooral de honk- en softbalbond KNBSB. Honk- en softbal keren in Tokio terug op het olympisch programma. De softbalsters verloren in 2014 de topsportstatus bij NOC*NSF maar krijgen op weg naar Tokio nu 300.000 euro. De honkballers behoren tot de wereldtop en ontvangen 590.000 euro aan steun.
"Beide sporten krijgen loon naar werken en kunnen zich door deze financiële ondersteuning vanuit NOC*NSF optimaal voorbereiden richting het winnen van prijzen tijdens internationale toernooien”, stelde technisch directeur Gijs Selderijk van de bond verheugd vast.
Rugby sevens
De rugbybond zag het budget voor de Ladies Sevens gehalveerd worden, van bijna 163.000 euro in 2016 tot ruim 81.000 euro volgend jaar. "We zijn verder dan vier jaar geleden en dat wordt door NOC*NSF beaamd", reageert Sascha Wehrlich, hoofd High Performance van de vrouwen.
Hoewel er nu minder geld is om te investeren, wil de rugbybond er alles aan doen om het programma in de huidige vorm te continueren. "De afgelopen jaren is een programma ontwikkeld dat gericht is op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio. Dat blijft de ambitie", aldus Wehrlich.
Nederlandse klimmers teleurgesteld
De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging reageerde teleurgesteld op het toewijzingsbeleid van NOC*NSF, dat geen geld voor de klimsport in petto heeft. "Kennelijk moet je eerst tot de mondiale top behoren voor je steun krijgt", zegt directeur Robin Baks van de KNKBV.
Zijn teleurstelling wordt mede gevoed omdat bij de 10 miljoen euro die het ministerie van VWS extra ter beschikking stelde, nadrukkelijk was opgenomen dat dat ook bedoeld was voor ondersteuning van nieuwe sporten. Bij de Olympische Spelen van Tokio in 2020 staat de klimsport voor het eerst op het programma.