NOS SchaatsenAangepast

Sterke 1.500 meter tekenend voor Kramers tweede jeugd

Na een reis van twintig uur met vliegtuig, trein en bus heeft Sven Kramer China achter zich gelaten en verruild voor Japan. In Nagano begint vrijdag het tweede wereldbekerweekeinde voor de schaatsers.

In het Verre Oosten is het prima toeven voor de, mogen we dat zeggen, nieuwe expert op de 1.500 meter. Kramer lijkt aan zijn tweede jeugd begonnen. En zo denkt hij er zelf eigenlijk ook over.

Kramer geniet van schaatstrip naar Japan

"Het gaat erg goed en ik ben fit. Er is weinig reden tot klagen en dan is het leuk om te schaatsen", stelt de goedgeluimde Kramer.

En hij heeft reden om vrolijk te zijn, want naast de traditionele zeges op de 5.000 meter en de ploegenachtervolging heeft Kramer dit seizoen ook al twee overwinningen op de 1.500 meter te pakken.

De laatste keer dat de Fries zo goed was op de 1.500 meter, was uitgerekend in Nagano. Op de WK afstanden van 2008.

WK afstanden 2008: net geen goud Kramer op 1.500 meter

Daarna waren zijn prestaties op de schaatsmijl uitermate wisselvallig. Dat blijkt ook als we de onderstaande balans opmaken.

De prestaties van Sven Kramer op de 1.500 meter voor de WB-wedstrijd in Nagano van dit weekeinde

"Mijn prioriteiten hebben natuurlijk altijd op de lange afstanden gelegen. Het blijft dan altijd een beetje zoeken op de 1.500 meter", erkent Kramer. "Alhoewel ik dat nu niet echt meer kan zeggen na twee van zulke weekeinden."

Want zowel bij de KNSB Cup in Groningen als bij de wereldbekerwedstrijden in Harbin stond Kramer ook op de schaatsmijl op het hoogste podium.

Twee jaar geleden legde Kramer juist de focus op de 1.500 meter. Maar welk trainingsschema hij ook hanteerde, de resultaten bleven wisselvallig. En juist nu hij zich niet meer zo druk maakt en met de armen op de rug schaatst, wint hij.

Denis Joeskov, Sven Kramer en Bart Swings afgelopen zondag op het podium na de 1.500 meter in Harbin

Dilemma's

Het zorgt in de toekomst wellicht voor dilemma's bij Kramer. Hij won immers nog nooit olympisch goud op de 10.000 meter. Is het dan verstandig om ook de 1.500 in je olympische programma op te nemen?

Maar hij heeft nog even de tijd om een beslissing te maken. De Winterspelen in Pyeongchang zijn immers pas in februari 2018.

Revival

Afgelopen zondag na zijn winst in Harbin zocht Kramer al voorzichtig naar een verklaring voor zijn revival op die afstand. "Het komt ook wel door iets relaxter te openen. Armen op de rug, dat geeft me iets meer rust waardoor ik de techniek beter kan uitvoeren", zei hij toen.

"Ook voor mij voelt het nog een beetje onwennig, maar het is zeker efficiënter. Dat is gewoon heel mooi."

Kramer: Joeskov moet nu maar gaan sprinten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl