NOS NieuwsAangepast

Twijfels identiteit Jack the Ripper

De identiteit van Jack the Ripper lijkt toch niet te zijn achterhaald. Vorige maand leek het mysterie rond de Britse seriemoordenaar opgelost, maar onderzoekers twijfelen nu aan het DNA-onderzoek. Dat melden Britse media.

Volgens de Britse hoogleraar Alec Jeffreys, deskundige op het gebied van genetisch materiaal, heeft onderzoeker Jari Louhelainen een basisfout gemaakt bij het analyseren van het DNA-materiaal. Hij zou een komma op de verkeerde plek hebben gezet, waardoor de berekening niet meer klopt.

Sjaal

Jack the Ripper vermoordde 126 jaar geleden vijf prostituees in Oost-Londen. De ware identiteit van de moordenaar werd nooit achterhaald. In september zei de Britse zakenman Russell Edwards dat hij de zaak had opgelost.

In 2007 kocht hij een sjaal op een veiling, vermoedelijk afkomstig van een van de vermoorde prostituees. Het stuk stof bleek nooit gewassen. Edwards liet het onderzoeken door Jari Louhelainen, een expert in het analyseren van oud genetisch materiaal. De Poolse Aaron Kosminski kwam uit de bus als de dader.

De twijfels van Jeffreys over het DNA-onderzoek worden gedeeld door twee hoogleraren uit Innsbruck en een professor uit Rotterdam.

Russell Edwards blijft er echter bij dat hij de identiteit van Jack the Ripper achterhaald heeft. Hij schreef er zelfs een boek over. Volgens een woordvoerder van de uitgeverij berust de conclusie op meer dan alleen het DNA-onderzoek waar nu twijfels over bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl