ANP

Het is een groot mysterie: wat heeft ruimtevliegtuig X-37B twee jaar lang gedaan in de ruimte? Gisteren landde het onbemande vliegtuig na twee jaar onafgebroken vliegen op de Vandenberg Air Force Base in Californië.

674 dagen in een baan om de aarde, dat is een record voor een vliegtuig, zegt ruimtevaartdeskundige Hans van de Lande van Space Expo. Maar dat is dan ook een van de weinige dingen die we met zekerheid kunnen zeggen over X-37B. Naast het feit dat 'ie gisteren met succes landde dan, zoals je in het filmpje hieronder kunt zien:

Lasers

De X-37B lijkt op een space shuttle, maar ís het niet (voor de technische details, check de wiki en deze en deze site). Het is de derde keer dat het ruimtevaartuig een lange vlucht maakt, telkens net iets langer. Het doel van de vlucht is top secret, maar Van de Lande denkt dat het vooral is om te testen.

"Ze maken denk ik foto's, van andere satellieten bijvoorbeeld, en de landen waar de X-37B overheen vliegt. Het zou kunnen dat ze ook testen op het opslokken of oppikken van satellieten, al is dit vaartuig daar nog te klein voor", zegt Van de Lande. "Misschien doet 'ie ook lasertesten, dat ze kijken of ze iets kunnen raken met een laser. De Amerikanen werken al jaren aan een raketschild."

ANP

Space shuttle

Maar, zo benadrukt de ruimtevaartdeskundige (en dat zijn ze bij de BBC met hem eens), niemand weet echt wat er precies gebeurt op zo'n vlucht. "Het is speculatie. Ruimtevaartorganisaties zijn al jaren bezig een opvolger van de space shuttle te vinden. Vaak volgt de civiele luchtvaart de militaire. Ik denk dat ze ook kijken hoe ze met dit soort vliegtuigen mensen naar bijvoorbeeld het internationale ruimtestation ISS kunnen brengen."

De technologieën die ze met de X-37B testen, komen waarschijnlijk op een gegeven moment terecht in satellieten, denkt de expert van de BBC. "Dan weet je tenminste dat ze het doen als je iets de ruimte instuurt." De volgende vlucht staat gepland voor 2015.

Door: Roel

STER reclame